Породни асоциации

Асоциация порода коне "Арабо-Хафлингер"

Асоциация порода коне

Araber-Haflinger  е порода ездитен кон с подобрени качества: благороден, с олекотена глава,  която наподобява Araber, с широки ноздри, големи говорещи очи, тънък врат, достатъчно дълга, елегантна шия, дълги скосени рамене, дълъг и силен гръб, дълбоки нешироки гърди, овални ребра, дълга добре закръглена задна част, правилно стоящи крайници със здрави стави, достатъчно дълги глезени, добре оформени копита, правилна походка, безупречен характер, спокоен сред ездачите с жив темперамент, ниски претенции при отглеждане и издръжливост на алпийски климат. Размер 150 см, обикновено с цвят паломино или сив, като светлата грива е желателна, но не е условие.

 

Araber-Haflinger е зрително привлекателен кон и показва превъзходен характер и чудесни способности. Ето затова той е перфектният кон за всички дисциплини: той е издържлив, изпълнителен, работоспособен, реагира чувствително на всяка помощ. Ако търсите здрав и силен, дълголетен, спортен кон – тогава сте на точното място при нас.

 

Неделово е да се говори за кръстосано развъждане, защото се провежда повторно снабдяване с благородна Арабска кръв, което е довело до създаването на породата Haflinger преди 80 до 100 години.

 

Целта е развъждането на спортни коне и коне за свободното време на основата на местната алпийска порода Haflinger, обогатена с роднинската арабска кръв. Така могат да бъдат подобрени недостатъците на ездитните коне от чистия Haflinger. Те са податливи на обучение, имат добра реакция на ездитна помощ, издръжливи са, с добро положение на седлото и хармонична външност.

 

В племенната книга на породата Арабо-Хафлингер се приемат само коне, чието родословие може да се докаже (свидетелство за родители, удостоверение за оплождане, удостоверение за раждане, протокол за маркиране, протокол за постижения).

 

Положителните качества на двете първоначални породи – Арабска и Хафлингер - могат да бъдат обединени по-най добрия начин в породата Арабо-Хафлингер: красота и хармония, сила и непретенциозност, безупречен характер, приятен, но жив темперамент и висока готовност за постижения.

 

Конете от породата Araber-Haflinger проявяват изключителна способност за Western ride (уестърн езда), като показват и категорични успехи и класирания в Endurance (състезания по издръжливост), особено при коне с по-висок процент арабска кръв.

 

 

Адрес: гр.Пловдив 4000, пл. "Гроздов пазар" 2,
тел.032/622 127, 0889728292,
E-mail: office@arabo-haflinger.com

Никола Русинов - Председател

реклама