Информация за коня

Ездата не е само изтънчено удоволствие

Ездата не е само изтънчено удоволствие
Ездата не е само изтънчено удоволствие - тя представлява и пълнокръвен спорт.

Всички сме гледали уестърни или фентъзи филми, в които главният герой препуска върху гърба на кон, устремен към заветната цел – тайно съкровище или принцеса в беда. Знаем колко внушително изглеждат тези сцени и нима на всички не ни се иска за момент да избягаме от неуредиците на реалния живот и да се превърнем в един от тези закоравели смелчаци?

Всъщност изобщо няма нужда да се отнасяте във въображението си – нужно е просто да посетите най-близката конна база и да поемете по стъпките на филмовите герои и нашите предци.

Ездата - малко история  
Опитомяването и язденето на коне съществува още от незапомнени времена. Според най-автентичните данни те се практикуват от цели 4500 години пр. Хр. Древните цивилизации са използвали конете за работа, търговия, транспорт и война – без тях и други ездитни животни, животът и развитието на човека не биха били същите. И до днес в някои части на света няма други средства за транспорт, освен конете. Българите също имаме здрави традиции в конната езда – още от училище знаем, че прабългарите са почитали коня и че конската опашка, привързана към копието, е била тяхно знаме. Днес ездата освен рекреационен спорт представлява и спортна индустрия с много различни видове състезания и олимпийски дисциплини, като дресировка на коне, прескачане на препятствия, надбягване. Има дори някои много зрелищни и рисковани видове конен спорт, които съчетават ездата с бикоборство и родео и са за любителите на високоадреналинови изживявания.


 
Ползи от ездата
Ездата изглежда лесна само на киноекрана. В действителност съвсем не е шега работа. Един час яздене ще натовари физиката ви колкото игра на тенис за същото време! Мускулните групи, използвани по време на езда, не са същите, които обичайно се засягат от повечето други спортове.

Ездата натоварва и развива следните физиологични бласти:
Кардиоваскуларна форма. Язденето усилва сърдечния ритъм и кръвообръщението, спомагайки за по-здраво сърце. Според изследване на университета в Бристол и централната клиника в Дъблин, за десет минути езда в тръс конят извършва 100 движения в три измерения. Всяко от тях се предава на ездача, независимо дали той извършва движение или не, с цел да се запази баланса му върху седлото. Това означава, че при по-бързо темпо на движение мускулите ви изпитват значително натоварване. Според учените е абсурдно язденето да не се счита за аеробна или кардио активност - колкото повече се стимулират мускулите ви, толкова повече кислород трябва да поемате, което по същество представлява чиста форма на упражнение. Броят калории, изразходени от 70-килограмов човек по време на езда е близо до изразходваните от същия по време на джогинг или каране на колело.

Гъвкавост. За да може добре да балансира тялото си върху коня, ездачът трябва да притежава гъвкавост. Тялото му трябва да може да следва резките движения на коня като галопирането и подскоците.
Конете не се “държат” добре с ездачи, които са като “вдървени” на седлото. 
Сила. Конят е едро и силно животно – нали виждате какви мускули има? Ездачът му също трябва да е силен, за да може да го насочва в правилната посока и да го кара да прескача и заобикаля препятствия. Ако конят своеволно се отклони от посоката, в която трябва да се движи, трябва да можете да го върнете на правилния път. Затова ездата отлично развива квадрицепсите и глутеуса. По време на язденето се използват множество други мускули като дълбоките постурални мускули на таза и пелвиса, както и адуктурните мускули на бедрата.
Рискове
Най-голяма опасност за живота ви крие падането от коня, след което животното може да ви стъпче. Според статистиките от десетогодишни проучвания върху пациенти с наранявания от езда, едва 9% от 48% ранени в главата са носили шлем и други предпазни средства. Както и във всичко останало, ако не сте се погрижили за своята безопасност, вие неминуемо подлагате здравето и живота си на риск.

Също така няма истина в митовете, че ездата уврежда мъжките и женските полови органи. Стига да яздите правилно, няма опасност да се нараните. Това включва да изберете подходящото седло за вас и да избягвате тялото ви да подскача нагоре-надолу, като използвате краката си за “амортисьори”, вместо чатала.

Защитната екипировка на ездача включва:
Защитна каска (Тока). Носенето й е задължително за начинаещите ездачи и се налага от много видове конен спорт.

Предпазна жилетка. Тя защитава горната част на тялото ви при падане. Използва се за осигуряване на максимална сигурност.
Ботуши. Островърхите ботуши с тънки подметки са най-подходящите обувки за езда. За обувката е важно да предотвратява приплъзване на крака в стремето и заклещването му в него при евентуално падане.
Боти – твърди боти с гладки подметки. Върху тях обикновено се носят чапси, които предпазват вътрешната част на крака от претриване. Използват се в ежедневното яздене, но са забранени при участие в официални спортни състезания.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Конни бази в България
В нашата страна съществуват много места, където можете да пояздите.
Надяваме се ездата да ви донесе ползи, удовлетворение и емоции, ако пожелаете да я опитате!

 

 

silabg.com

реклама