Тренинг

Как да приучим коня да стои вързан – Част III

Как да приучим коня да стои вързан – Част III

Вече обсъждахме значението на упражненията за десенсибилизация на коня,както и някои техники за прилагането им в първа част. А във втора част, обхванахме основната екипировка, необходима в първоначалния процес на обучение. Така че, сме готови да продължим.


Втора стъпка – странично отстъпване


Тази стъпка се постига почти по същия начин, както стъпка едно,като изключим това, че вместо да искаме от коня да пристъпва право на пред, към нас,  искаме от него да отстъпва странично. С въже в лявата ръка, издърпваме главата на коня към себе си, докато пристъпваме към лявата му задна част. Целта е да накараме коня да изключи задницата си от лявата страна, при което задните му крака се кръстосват, тъй като тялото му се премества рязко при опита да запази баланс и да остане фокусиран върху вас.


Ако усетите, че той се съпротивлява на искането ви, можете да използвате дясната си ръка, за да натиснете хълбокът му. Междувременно дърпате главата му с лявата  ръка към вас.В крайна сметка той ще изключи задницата си.


Веднъж , да отстъпи на приложеното напрежение,и да пристъпи, веднага го похвалете. След това повторете упражнението и от двете страни, така че той да научи да освобождава и на ляво и на дясно.


 Тези упражнения ще помогнат на коня ви да разбере, че може да бъде подложен и на странично напрежение когато е вързан.


Трета стъпка – увиване около стълб или ограда


Сега, след като конят ви е обучен да отстъпва при директното напрежение приложено от въжето, ще преминем към връзването му. Заменете обичайното въже за водене с по-дълго. Тъй като ще има значително триене при тази стъпка, найлоновото въже е най-удачно, тъй като е „по-хлъзгаво”.


За да се подготвите за тази стъпка, трябва да разположите коня си вътре в  манежа за езда, докато вие стоите отвън. Вие държите края  на въжето закачено на оглавника на коня, и стоите лице с лице, един към друг, с оградата между вас. Сега, нека започнем.


Конят ви не трябва да бъде непосредствено до оградата, когато започнете това упражнение, защото той се нуждае от пространство за движение напред, когато отстъпи на напрежението и пристъпи. Така че, ако е прекалено близо до оградата, го преместете малко назад. След като е разположен правилно, вземете въжето и го увийте веднъж около стълб или греда на ограда, така че, когато дръпнете въжето, оградата да служи като „посредник”.


(Важно: Уверете се, че стълбът на оградата е достатъчно здрав и няма да се извади от земята, ако конят ви хукне назад, това не само ще разруши имота ви, а по лошо, ще накара конят ви да изпадне в паника. Каквато и основа да ползвате за това упражнение, то тя трябва да бъде здрава, и ако по време на упражнениетоа почувствате, че поддава, опуснете въжето, за да запазите основата здрава, така че да не се разруши.)


Това, което целим  е, конят да получи усещане за триене, когато се прилага натиск, това не е директния натиск, който е изпитал по-рано.Приложете лек натиск върху въжето, и вижте как ще реагира. Ако конят се дърпа назад срещу напрежението прекалено силно, отпуснете му малко въже и вижте дали няма да възвърне малко от увереността си. След това опитайте отново.


В крайна сметка, целта ви е да го накарате да пристъпи крачка напред, когато усети напрежение върху въжето, но без да нарани себе си ако изпадне в паника, и без да бъде заплаха за вас. Това е и причината конят да бъде в манежа за езда повреме на това упражнение. Така, ако се наложи можете да освободите напрежението на въжето, или дори да го пуснете напълно .


Всички коне реагират по различен начин, и се учат с различено темпо, така че е напълно възможно , вашият кон да се подчини на натиска веднага. Ако е така, страхотно! Но не се притеснявайте, ако първоначално е нервен...това е напълно ново усещане за него. Преди, той се сблъскваше с директен натиск, който изчезваше незабавно, в момента, в който той пристъпи напред. Сега той е подложен на по-силно напрежение и триене в стълба на оградата,  първоначално той маже да обмисли включване на първичния си инстикт за „побягване”, но тъй-като оградата стои между него и вас (не вие, а оградата е „виновна” за плена му).


Ако сте направили нещата бавно, и ако вашият кон не е специален случай, той би трябвало да отреагира доста добре на лек натиск, след първоначалната нервност в началото на обучението. Вие искате , конят ви да остава спокоен, когато оказвате леко напрежение,или още по-добре да пристъпя към оградата,за да го премахне. Веднъж направил това, незабавно освобождаваме напрежението, и го похвалваме.

След това освобождаваме въжето, и го караме да отстъпи от оградата, и изпълняваме упражнението отново. Този път останете няколко минути с гръб, преди да започнете. Обърнете се, похвалете го и след това увеличете времето малко, до границата, в която той може да стои спокойно докато е „завързан” за около 5-6 минути. 


В предишното упражнение напрежението което прилагахте, беше под формата на теглене докато конят пристъпи. Това напрежение е като че чертаете линия; не трябва да има напрежение отвъд първоначалното изискване, ако той пристъпя напред. При това упражнение, вашата роля не е по-голяма от тази на стълба на оградата. Единствената разлика е, че можете да отпуснете на коня допълнително въже, ако започне да се паникьосва. 

 

Основната идеяе една и съща, като на предходните градивни елементи, с изключение на това, че този път конят ви отстъпва към ограда, а не към открито пространство или човек. Евентуално в даден момент той ще застане за минута, без вие да „нулирате” процеса, и веднага щом прекара тези минути търпеливо отстъпвайки към „линията”, която сте начертали първоначално, няма да чувства напрежение. Ако отстъпи прекалено много назад, ще срещне напрежение. Също, като при стълб или ограда. 


Има и друга подобна алтернатива на това упражнение При това упражнение можете да използвате същото място, като при предишното (или като допълнение), ако не разполагате с удобен стълб или греда. Прикрепете кръгла примка на яслите на коня, или на някоя здрава стена в конюшнята, и прекарайте въжето през примката. Застанете на разтояние от коня, и започнете да сърпате въжето. Веднага щом коня пристъпи към ринга/стената, веднага отпускате напрежението, награда и изпълнявате упражнението отново.  


След като приключите с тази стъпка, мога да поздравя, вас и коня ви за напредъка, вие сте почти готови да вземете нещата в свои ръце в следващата статия за обучение на коня да стои вързан.

 

 

 

Източник:www.alphahorse.com

Автор: Джефри Роло

Превод: Елица Инджова


реклама