Здраве и грижа за конете

Грижи за коня през зимата

Грижи за коня  през зимата

 

Внимателните грижи за конете през зимата, ще помогнат да преминат зимния сезон със сравнително по- малко проблеми. Конете  издържат на ниски температури, а зимната им  козина допълнително ги предпазва от студа. През зимните месеци трябва да се полагат всички необходими грижи, да се хранят правилно,  да не се излагат на течение, и да се охлаждат добре, след като са били яздени.

 


На първо място обърнете внимание на конюшнята.


При подготовка на конюшнята за зимата, уверете се, че боксовете на конете са чисти, топли, добре проветрени и свободни от излишни предмети. Чистият постел е изключително важен, и редовната му подмяна трябва да бъде приоритет. Разчистете всичко, което може да нарани или  изкуши коня, като например ниско висящи лампи, стърчащи пирони, токсични, почистващи препарати и др.
•    Ако при по-умерен климат, коня ще зимува на открито, вземете мерки при дъждовно време. Конете понасят добре сухия студ, но измокрянето им се отразява-зле, и ги прави много податливи на настинки. Трябва да помислите за завиване на коня си, както и да му осигурите достъп до някакъв подслон, като навес например, за да може да се подслони от дъжда.


Научете, как да се грижите за кон, който се язди през зимата.

 

 При ездата през зимата трябва да се обърне  внимание на два важни момента– подходяща подготовка на коня за езда, и безопасно охлаждане на загретия кон в студа след езда. Следващите стъпки, които ще разгледаме показват,  какво трябва да правим преди и след езда. При условие, че конят се е адаптирал към зимните температури (което става с редовни разходки) и времето не е твърде студено за вас. Уверете се, че температурата на вън е подходяща за езда. Силният, студен вятър не е подходящ , нито гръмотевични бури или виелици, така че използвайте здравия си разум, когато правите преценка на условията за езда. Изключително важно  е да се полагат добри грижи за копитата на коня през зимата. Подрязаните копита дават по-добро сцепление върху заледени повърхности, отколкото занемарените, а калта може да предизвика сериозна млечница!

 

•    През зимата се стремете  да осигурите между 4 и 6 часа езда седмично. Това е особено важно, ако сте състезател, също така е гаранция, че младите коне ще свикнат,че от тях се изисква да работят.
•    Планирайте добре ездата. Зимни услловия означават, по-кратки дни, по-дълго време за подготовка, по-дълго време за придвижване. Направете добре сметка на времето, което ви е необходимо за грижи за коня  при подготовката, и езда на коня ви.


Подготовка на коня за езда.

Преди да подготвите коня езда, проверете терена, където планирате да яздите. Огледайте за лед или дълбока кал, които крият опасности, коня  да се подхлъзне, или спъне, и направете план как да избегнете тези участъци. Хвърлете сол или дървени стърготини върху заледените участъци около конюшнята, и пешеходните зони, около портали и врати, и т.н.

По отношение на коня:
Затоплете малко транзелата преди да я сложите в устата на коня. Полейте я с топла вода, или  използвайте нетоксичен затоплящ гел за ръце. Ако нямате, махнете транзелата от юздата и я сложете в джоба си близо до тялото, докато подготвяте всичко останало.

•    Почистете копитата добре . Намажете ги  с вазелин, за да попречите на топки от лед и сняг, да се набиват  в тях.
•    Почистете коня с четка. Това е добре  не само за затопляне на мускулите му, но е отлична разгрявка и за вас самите.
•    Обмислете някои упражнения, които можете да приложите, за да не позволите  мускулите на коня да изстинат и да се схванат по време на ездата в студеното време. Това е особено важно когато коня е постриган или с тънка козина, или пък за кон, който е  стоял в конюшнята.

 

Оседлаване.


 Намерете чисто място, за да седлаете, на което няма кал и лед и е със стабилна основа. Същото се отнася и за района на ездата.

 

По време на ездата, внимателно подбирайте пътя, който сте избрали.

 

 

 

 Капаните при зимна езда са разнообразни в зависимост дали яздите в сняг или в кал, при по-умерени температури. Нещата, за които трябва внимавате, включват:
•    Дълбок сняг, който покрива дупки, пънове и пукнатини, в които коня може пропадне.
•    Лед. Всеки лед е потенциално опасен, тъй като коня няма сцепление.
•    Кал. При много кал коня може да затъне, да се подхлъзние или да падне. Калта може да скрие обекти, които могат да го наранят. Големи площи от кал  най-добре да се избягват.
•    Мокри склонове. Внимавайте, при езда надолу по влажен склон, тъй като коня  лесно може да се подхлъзне, особено, ако яздите бързо, и се движите по мокър каменист или скалист терен.
•    Никога не подкарвайте коня в  галоп в снежен, кален, заледен или хлъзгав терен.


След езда, охладете коня правилно.

 След езда трябва да охладите коня правилно. Раздвижете го, докато е много загрят и потен, за да го охладите.

•    Ако ушите му са горещи, разходете го наоколо за кратко. Пипнете ушите му отново. Те трябва да са хладни, не студени, нито горещи. Студени уши, означават студен кон.
•    Подсушете коня. След комбинация от сняг, дъжд и пот, коня е много мокър. Вземете кърпи във всяка ръка и го разтрийте с кръгообразни движения. Обърнете козината нагоре, това ще помогне да изсъхне по-бързо. Ако конят ви е свикнал с ползването на сешоар, използвайте го.
•    Изчеткайте снега. Всичкия сняг, върху коня (особено от краката му), трябва да се изчетка. Направете това отвън, за да не се разтопи вътре и да стане хлъзгаво.
•    Почистете копитата и нанесете още един слой на незалепващ спрей или вазелин.
•    Изчеткайте и срешете коня си, след като е изсъхнал. Това ще раздели космите на козината, и ще му бъде по-топло, тъй като топлината на тялото се задържа във въздуха между кожата и козината.
•    Ако слагате попона, уверете се, че е дишаща, и позволява на влагата да преминава през нея и да се изпарява.


Приберете коня в конюшнята или падока.

 

Осигурете достатъчно храна и вода. Дайте на коня да яде сено, грубата храна се усвоява бързо, като освобождава енергия и топлина.
•    Не забравяйте да проверите, дали  водата за пиене не е замръзнала. Конете ще пият повече вода, ако тя се затопля, а това от своя страна намалява риска от колики, причинени от дехидратация.
•    Подберете така местата за почивка на конете, че да не са срещу вратите, и да са на завет.
•    За конете в районите с умерен климат, оставени да зимуват на вън, трябва да се подсигури достъп до подслон, като навес  или горичка.


Осигурявайте на конете отглеждани в конюшня през зимата, достатъчно време на открито.

 


 

Това помага да ги запазите в добро здраве, защото дишат чист въздух и могат да се приспособят  към температурните промени.
•     Конете в дивата природа поддържат топлината си с движение. Така че насърчавайте конете много да се движат, за да се затоплят.

 

 

 

 

 

Бъдете внимателни с използването на попони.

 

 

Зимната козина на коня върши чудесна работа, като изолира студа, запазва и поддържа топлината на тялото му. Когато  докосваме коня с голи ръце през зимата, той чувства студа ни. Докато неговата топлината е насочена навътре в тялото му, и  нашата гола ръка не може да я усети. Д-р Джойс Харман препоръчва, попони да се използват само на коне, със специални нужди, като постригани , стари , болни , слаби,  коне, които са студенокръвни по природа, и които са оставени на открито без подслон. Млади, здрави коне с подсигурен подслон, нямат нужда от попони.
•    Ако все пак ползвате попони, слагайте ги на коня, тъй като той адаптира температурата си, според това дали стой с попона или не.
•    Имайте предвид, че вашата представа за студ, не съвпада с представата за студ на коня, не слагайте твърде тежка или дебела попона.
•    Влажното, студено време е по-лошо от сухия студ за конете. Попоните са необходими при дъжд, за да предпазят конете от преохлаждане.

 

Осведомете се за възможните проблеми, които могат да възникнат през зимата.

 Точно като нас, конете боледуват през зимата, важно е да знаете, за какво да внимавате, и как  да се справите с проблемите, които може да възникнат.
•    През зимата конете са податливи на заболявания на дихателните пътища. Натрупване на  плесени и прах в конюшнята може да допринесат за различни заболявания на дихателните пътища. Постарайте се това да се предотврати, като се осигури подходящо проветрение, и като изкарвате колкото може повече  конете  на открито, за да дишат чист въздух. Редовно почиствайте боксовете.
•    Конете също са податливи на кожни проблеми през зимата, като загниване от влагата, сърбеж от залежаване, трихофития, въшки, и инфектирани драскотини. Поддържайте коня чист, спретнат, използвайте подходящи  медикаменти. Бъдете внимателни, не покривайте с попона мокър кон, или ползвайте само дишащи попони, които позволяват влагата да се изпарява навън. При кожни заболявания, извикайте вашия ветеринарен лекар за незабавно  лечение.


Отделяйте време за  коня си през зимата.

Дори когато времето е лошо , отидете при коня в бокса и поговорете с него, почистете го, просто  бъдете с него. Той ще оцени вашата компания, и това ще засили връзката помежду ви. Това ще ви помогне по-лесно да дочакате по-добър ден за зимна езда, както и идването на топлите дни.

•    Редовно отделяйте време за почистване и сресване на коня през зимата, без значение какво е времето.
•    Ако не можете да посещавате коня си, толкова често, колкото ви се иска, заради зимните условия по пътищата и др, трябва някой друг да го наглежда редовно, за да сте сигурни, че той е добре.източник: www.wikihow.com

превод: Елица Инджова

реклама