Здраве и грижа за конете

Без копита няма кон!

Без копита няма кон!

„Няма копита, няма кон”, стара, но много точна фраза. Копитата изискват специално внимание от всеки собственик на кон, и определени грижи от подковач на всеки четири или шест седмици, в зависимост от състоянието и здравината на копитата на коня.

 

 

Конското копито

  

Копитата са като нашите нокти, дълги израстъци, които могат да бъдат подрязани безболезнено. Външната част на копитото, която ние виждаме, е рогово вещество, коeто се състои от кератин, протеин.

 

 

Копитото расте от коронарната линия, като се разширява надолу и образува счупен кръг в основата. Това е просто за баланс. По тази причина тежките коне са с по големи копита, така тежестта се разпределя на по-голяма площ.

 

 

Отдолу копитото е вдлъбнато, за да има опора, за което спомага и стрелката, действаща като амортисьор. Стрелката е еластична и намалява възможността конят да се подхлъзне.

 

 

Постановката на копитата е много важна. Конете, които имат оборни копита, могат да се окажат със сраснали стави и проблеми с движенията. Движението е свободата на коня. Кон който куца, не може да работи, да се движи свободно и да се наслаждава на качествен живот. Изненадващо лесно е един кон да окуцее, едно малко натъртване на копитото е достатъчно, за да причини болки на коня в продължение на седмици.

 

Грижата за копитата е от жизненоважно значение за здравето на коня ви! Копитата обикновено са два цвята – тъмнокафяви или черни и бежови. Смята се, че светлите копита са по-меки от тъмните, които са по здрави.

 

Коне с бели чорапи на краката обикновено имат светли копита. Има и коне със смесен цвят на рога на копитата. Задните копита на конете са с малко по-различна форма от предните. Задните са по-тесни и се нуждаят от подкови с различна форма.

 

Конете се подковават за допълнителна защита, за по-лесна поддръжка и, за да се съхранят копитата в добро състояние и без износване до следващото подрязване.

 

Подковите могат да се използват и за по-добро сцепление. Малки шипове се вклиняват в подковите, като дават възможност за по-добро сцепление при кални условия.

 

  

 

Проблеми с копитата

 

Важно е да се уверите, че копитата на коня се подрязват редовно, дори той никога да не се язди.

 

Подрязването помага да се запази копитото в добро състояние и помага на подковача да провери за възникнали проблеми. Ако конят внезапно се разкуца, 99% е сигурно, че проблемът е в копитата, камък лесно може да се забие в копитото или да влезе под подковата. Важно е да проверяваме копитата на коня, преди и след всяка езда.

 

Ако конят ви има сериозни проблеми с копитата или неизяснена куцота, подковачът ви би могъл да предложи решение с коригиращо подковаване в зависимост от проблема.

 

 

 

Абсцес на копитото

 

Абсцесът на копитото е един от най-трудните за диагностициране проблеми и е често срещан. Абсцесът представлява инфекция под кожата и в копитото е труден за откриване. Ветеринарният лекар или подковача могат да помогнат за локализиране на абсцеса с тестери за копита.

Конят с сигурност ще изпита болка, когато болното място се натисне силно.

След като абсцесът се дренира, копитото трябва да се превърже, за да се предпази мястото от замърсяване и инфекция. Лечението на абсцеса може да отнеме седмици. Не забравяйте - по-добре е да се извършва редовна профилактика, отколкото да се стига до лечение. Може би невинаги ще сте в състояние да предотвратите даден проблем, но колкото повече грижи полагате, толкова по-малко проблеми ще имате.

 

 

Грижа за копитата

 

Разпределение на тежестта

Тежестта на коня се разпределя между четирите крака (очевидно!), разпределя се посредством костите на краката, пряко в копитата,   следователно голяма част от тежестта се поема от самото копито.

Тежестта се поддържа от копитната стена чрез ламината, и тези области, включително навикуларната кост, могат да бъдат предразположени към допълнително и необичайно натоварване.

 

Ламината се състои от костта, свързана с копитото, и кръвоносни съдове, минаващи през него. Важно е да наблюдавате за куцота при зрелите коне, за да сте сигурни, че когато откриете проблема, той няма да е необратим.

 

 

 

Източник: www.horserides.org

Превод: Елица Инджова

реклама