Развъждане

Колко време след ожребване кобилата може да се върне към езда?

Колко време след ожребване кобилата може да се върне към езда?

След ожребване може да са необходими няколко седмици преди кобилата да се върне към езда.

 

След раждането, кобила, която е била във форма преди бременността обикновено може да бъде върната към езда по-скоро.

Моят отговор е същият като на всеки хуманен акушер-гинеколог, запитан кога пациентката може да се върне на работа след раждането: „Зависи.”

 

Какво е било състоянието на кобилата преди ожребването? Имало ли е усложнения при раждането? Като професионален атлет, който се завръща към състезание от световно ниво 60 дни след раждане, една тренирана, здрава кобила може да се върне към езда много скоро след ожребването. И  подобно на онези майки, които са на легло месеци след раждането, кобилите, които не са били във форма или са имали усложнения по време на бременността или при ожребването, ще имат нужда от по-дълъг период от време, за да се възстановят.

 

За разлика от хората, при които тялото се връща към формата си преди раждането за няколко месеца, тялото на кобилата е доста гъвкаво. Коремът на кобилата се свива до нормалното си състояние в рамките на няколко седмици.

 

Страничните ефекти от бременността са най-вече циркулаторни и мускулни. Огромното количество кръв, което циркулира в тялото на бременната кобила, за да се поддържа плода, е чудо на природата. Това понякога води до отоци в долните части на краката и в корема. Отоците също изчезват до няколко седмици след раждането.

 

Редките случаи на усложнения след раждането, които съм наблюдавал, обикновено се получават при отглеждани в бокс кобили. Осигуряването на движение на открито на кобилата след раждането е най-добрият начин за намаляване на отоците, подпомагане изхвърлянето на течности и ускоряване на възстановяването.

 

Една кобила, която е имала нормално раждане, без усложнения (което се наблюдава при по-голяма част от кобилите) обикновено може да има вагинални наранявания, с леки разкъсвания и охлузвания, които отшумяват в рамките на седмица. Всички по-сериозни усложнения, като кървене, разкъсвания на вагиналния канал или ректума, разкъсвания на вътрешните органи и др., трябва да бъдат лекувани незабавно от ветеринарен лекар, който ще назначи и подходящи последващи грижи.

 

При всички случаи, през първите няколко седмици след раждането кобилите са изложени на по-висок риск от колики в резултат на превъртане на колона.

 

По време на бременността растящият плод избутва червата на майката от мястото им, като ги изтласква в малко пространство. Прекомерното движение след раждането може да избута притиснатите черва обратно в огромната празнина, оставена от бебето, потенциално усуквайки ги, тъй като те попадат в празното пространство. Опасността постепенно намалява с времето, тъй като след раждането коремът на кобилата се свива до нормалната си форма.

 

От медицинска гледна точка няма причини кобилата да не може да започне тренировки шест до осем седмици след нормално раждане. Ако е имала усложнения при раждането, срокът се променя. В идеалния случай кобилата ви би била готова за износване на плода (в добро физическо състояние и с идеално тегло) преди заплождането. Това не само прави бременността и ожребването й по-лесни (точно както при хората, здравите и тренирани кобили износват и раждат жребчетата по-лесно), но й осигурява и много по-добра основа за подновяване на работа.

 

За съжаление, голям процент от кобилите за разплод са с наднормено тегло по време на бременността и след ожребването. Тези кобили връщат състоянието си много по-бавно. От друга страна, много от кобилите се използват за разплод след приключване на спортната си кариера поради някакъв вид травма.

 

Ако не сте запознат с историята на кобилата ви преди бременността, постарайте се да я научите. Състоянието на кобилата преди ожребването трябва да бъде преценено преди тя да се върне към работа.

 

Каквато и да е историята на кобилата ви, препоръчвам физическото и състояние да бъде оценено от ветеринар пет-шест седмици след раждането. Ако теглото й е над нормата, е добре да се посъветвате със специалист относно хранителния й режим. Време е за диета!

 

 

 

След като всички тези проблеми бъдат отстранени, ще остане само един важен въпрос, с който да се справите: кончето! Особено през първите два месеца от живота му то ще бъде изключително свързано с майка си и ще се паникьосва – понякога до степен, носеща риск от нараняване – ако майка му е извън полезрението му. Кобилата също ще бъде също толкова загрижена за отрочето си и да се язди няма да е никак лесно.

 

Може да оставите кончето да тича до майка си, ако яздите в безопасна, затворена зона. Ако се налага да ги разделите, се опитайте да осигурите компания на кончето, докато майката не е с него. Някои кастрати и кобили са много добри детегледачи, но тъй като един случаен кон може да прояви агресия към малкото, наблюдавайте внимателно всяко ново запознанство.

 

За да направите първата езда колкото се може по-малко стресираща, опитайте да подготвите предварително кобилата и кончето за отделянето. Дайте време на жребчето да изгради връзка с неговата детегледачка и опитайте да го отделите от майка му, като постепенно удължавате периодите от време.

 

Друг вариант е кончето да бъде отбито рано. Обикновено е безопасно кончетата да бъдат отбити на три или четири месечна възраст или дори по-рано, в случай, че им осигурите подходящ хранителен режим.

 

Още един проблем, с който трябва да се съобразите, е опасността от дехидратация при кобилите, които кърмят. Кърмещите кобили се нуждаят от поне 35 литра повече вода в сравнение с другите коне. Като добавим загубата на вода по време на тежка тренировка в горещ летен ден, приемът на течности на кобилата трябва да бъде увеличен със 75 до 110 литра на ден. Поради това трябва да осигурите на кобилата постоянен достъп до чиста вода и минерални соли.

 

 

 

Автор: д-р Бен Еспи

Източник: www.americashorsedaily.com

Превод: д-р Веселина Стойчева

реклама