Здраве и грижа за конете

Електролити

Електролити

Без значение в каква дисциплина се състезавате или на какво ниво участвате, ако планирате състезание, електролитните добавки играят ключова роля за запазване здравето и доброто състояние на коня ви.
Електролитите осигуряват защита на коня срещу дехидратация и умора.
В тази статия е представена експертна помощ и съвети относно правилното използване на електролитите, за да сте сигурни, че конят ви ще остане в отлична форма през целия спортен сезон.

 

 

Какво представляват електролитите?
Терминът „електролити” може да ви звучи ужасно сложно, но науката е проста. Когато конят ви работи усилено, особено в горещи условия, той губи жизненоважни минерали, наречени електролити, чрез потта и урината. Електролитите е необходимо да бъдат възстановени преди да се появят дехидратацията, летаргията и лошите резултати.
Солта (натриев хлорид) е най-важният от всички електролити, освен калция, магнезия, хора, фосфора и калия. Електролитните добавки съдържат комбинация от някои или всички тези минерали, с цел да възстановят естествения баланс на коня след тежък ден.
Електролитните добавки работят по два начина – възстановяват изгубените соли и други минерали и възпрепятстват дехидратацията, като стимулират коня да приема вода. „Чрез използването им вие насърчавате коня да пие повече”, казва конският диетолог Кейт Джоунс. „Електролитите играят много важна роля във възстановяване минералния баланс на тялото”.

 

 

Защо трябва да бъдат използвани?
Ако конят ви губи електролити и тялото му не може да ги възстанови достатъчно бързо, най-големият проблем би бил дехидратацията, последвана от намалена издръжливост, липса на добро представяне и допълнителни здравословни проблеми.
„Ако конят ви губи сол и други жизненоважни минерали, той ще се дехидратира. Тестът с кожна гънка ще покаже ранните признаци за дехидратация”, казва Кейт. „Просто дръпнете кожна гънка с два пръста и ако след като я пуснете, тя не се изглади веднага, конят е дехидратиран. Ако допуснете това състояние да продължи, без да го коригирате, ще се стигне до лошо възстановяване при натоварване, мускулни увреждания и азотурия, което е свързано с ниските нива на сол. Дълго продължаващата, повтаряща се дехидратация може да доведе до сериозни проблеми в организма на коня. В краткосрочен план, летаргията и слабото възстановяване от натоварването са най-често срещаните признаци.
„Дори и а ако конят ви изглежда добре хидратиран, ако е подложен на силно натоварване и се поти много, препоръчвам да му бъдат давани допълнителни соли и минерали”.

 

 

Как да бъдат използвани?
Добре е да осигурите на коня достъп до солни или електролитни блокчета на полето или в конюшнята, така че всекидневно да има свободен достъп до минералите, които са му необходими. „Не е необходимо да ги зареждате преди тежки тренировки, но ако конят ви работи усилено и се поти редовно, или ако времето е много горещо, е необходимо да му бъдат давани електролити”, казва Кейт.
„Нормалната диета на коня не осигурява достатъчно сол, тъй като е невъзможно да бъде добавено достатъчно количество в комбинираните фуражи. Като цяло препоръчваме да бъде давана обикновена сол всекидневно, за предпочитане под формата на минерално блокче. След това можете да преминете към електролити след усилени тренировки. Ако конят ви не желае да използва минерално блокче, можете да добавите сол в храната му – около 25-30 г на ден за 500 кг кон.
„Изключително важно е електролитите да бъдат давани заедно с достатъчно количество вода”, добавя Кейт.
"Приемането им в концентрирана форма, без вода, всъщност може да влоши дехидратацията. Така че, когато дават електролити, е важно да осигурите на коня много вода за пиене.”

 

 

Не е толкова трудно за преглъщане
Електролитните добавки се предлагат в разнообразни форми, подходящи за различни коне, включително и за капризните. Те включват:Пудри и гранули – Създадени са с цел да бъдат добавяни към фуражите (някои могат да бъдат разтваряни и във водата). Трябва да съдържат някои или всички жизненоважни минерали, както и някои добавки, които благоприятстват здравето на червата, като ксантанова гума. Могат да бъдат с аромат на ябълка, мента или други изкушаващи вкусове. Някои производители  предлагат опаковки с по-малки размери за път, както и туби със стандартни размери, които да бъдат използвани по време на състезания.Течности –
Могат да бъдат добавяни към питейната вода на конете по време на или след състезания. Могат, също така, да се смесват с храната или да се дават със спринцовка направо в устата. Често са ароматизирани.


Блокчета Великолепни са за всекидневна употреба на полето или в конюшнята и осигуряват на коня достъп до допълнителни соли и минерали, когато има нужда от тях.Пасти Обикновено се предлагат под формата спринцовки от еднократна доза, които се дават след тежко натоварване на коня, например състезание по всестранна езда в горещ ден.Понякога е въпрос на опит и грешка, за да разберете точно кой тип електролитни добавки са най-вкусни за коня ви. Ако е много капризен, може би е необходимо да дадете спринцовка с електролитна паста или разтвор през устата, или да опитате с някой неароматизиран продукт.

 

Важно е винаги да спазвате инструкциите на производителя относно препоръчваната доза и да се уверите, че конят ви има достъп до чиста, прясна питейна вода.

 

 

 

Източник: www.yourhorse.co.uk

Превод: д-р Веселина Стойчева

реклама