Здраве и грижа за конете

Десет лесни начина да направите конюшнята по-безопасна

Десет лесни начина да направите конюшнята по-безопасна

1. Навивайте маркучите. Много по-лесно е да издърпате маркуча навън, за да напоите конете или пък да го занесете на манежа... и след това да го оставите там. Маркучът е лесно да бъде настъпан. За да ви служи по-дълго време (теглото и подковите на конете го увреждат!), както и от съображения за безопасност, осигурете място, на което да навивате маркуча, извън пътеката, по която минават хора и коне. Трябва да навивате маркучите всеки ден! Изваждате маркуча, използвате го и след това го прибирате обратно на мястото му. Отнема само няколко минути, но по този начин конюшнята ще бъде много по-подредена и много по-безопасна.

 

2. Събирайте сезалите от балите сено. Сезалът е много здрав... и когато неочаквано се омотае около краката ви, ще разберете колко е вярно това! Има хора, които събират сезалите за изработване на сувенири, освен това сезалите могат да влязат в употреба и в самата конюшня, но тези 2-3 въжета от всяка бала трябва да бъдат прибирани веднага! Определете малък бидон или кутия – сгънете сезала на две, направете слаб възел и го поставете в бидона или кутията. По този начин сезалите ще бъдат съхранявани на едно място, далече от пода. Ще се избегне случайното им попадане в боксовете и падока, омотаването около краката на конярите или конете и ще бъдат спестени много неприятности!

 

3. Подреждайте и почиствайте общите пространствата в конюшнята. Без значение дали имате обор за три коня, голяма конюшня или съоръжение от световна класа – отнема само няколко минути конюшнята да бъде подредена и изметена, така че да прави добро впечатление, да не се натрупва работа и мръсотия за следващите дни и да бъде по-безопасна и спретната. Това може да се свърши без да отнема много време. Почиствайте общите пространства, след като са изчистени боксовете и след последното хранене вечерта. Конюшнята е инвестиция – пазете я и се грижете за нея.

 

4. Осигурете кошчета за отпадъци. Найлоновите пликове, подхвърляни от вятъра, могат да изплашат някой кон. Осигурете стабилни кошчета за отпадъци на определени за това места, извън падока.

 

5. Заключвайте помещението с фуража. Не е необходимо да имате специална система за заключване – осигурете обикновен катинар или верига – нещо, с което можете да затворите вратата и да държите конете далече от помещението с храната. Един обикновен катинар струва 5 лв., но може да ви спести сметка при ветеринаря за 500 лв. или по-лошо – да загубите коня заради колика или ламинит. Заключвайте вратата всеки път, когато излизате от конюшнята. Инциденти се случват, конете понякога успяват да излязат навън. Трудно е да хванете кон, който е избягал навън, но още по-лошо е да го намерите сред отворени чували със зърно и да се чудите колко е изял, колко е разхвърлял по земята и след колко време ще му стане зле.

 

6. Не съхранявайте екипировка и оборудване на места, откъдето минават коне и хора. Пособия за почистване на конюшнята и на конете, седла и т.н. трябва да се съхраняват в специално помещение. Не дръжте ръчните колички, вилите и греблата на места, откъдето се минава. Добре е да имате килер или поне ниша, в която да ги съхранявате, така че да не пречат.

 

7. Съхранявайте малко количество сено и слама в конюшнята. Поддържането в конюшнята на количество, достатъчно само за няколко дни, ограничава опасността от пожар. Да, това означава, че всяка седмица или поне няколко пъти в месеца трябва да доставяте сено и слама... но дали построяването на нова конюшня и закупуването на нови коне би ви отнело по-малко време?

 

8. Не пушете. Поставете табели в конната база и наистина следете строго да не се пуши. Учудват ме хора, които пушат до плевнята със сеното, облегнати на табела „ПУШЕНЕТО ЗАБРАНЕНО” и казват „добре де, не съм ВЪТРЕ в конюшнята." Малко пепел, попаднала върху купчина слама, може да се разгори и да предизвика пожар. Поставете табели и следете за изпълнението им – ПУШЕНЕТО ЗАБРАНЕНО във и около конюшнята.

 

9. Дръжте кучетата и другите домашни любимци под контрол. Агресивните животни могат да бъдат източник на стрес за конете и собственика. Въпреки че повечето коне не се притесняват от играещите наоколо кучета, когато кучетата хукнат след котка, картината става съвсем различна. Спречкването между животните може да стане опасно, ако някое от тях се втурне под коня, когато е навън, или пък в бокса му. Когато преследващото куче, разярената котка и изплашеният до смърт кон се окажат на едно място, става страшно. Домашните любимци трябва да бъдат добре обучени, под контрол и безопасни.

 

10. Използвайте безопасни начини за работа с конете. Не се изкушавайте да оставите коня свободен или пък завързан със сезал „само за секунда”. Вижте отново точка 9! Използвайте качествена амуниция, безопасни начини за работа и си изградете рутина.

 

Тези неща отнемат само няколко минути на ден, но ви осигуряват много по-добре обезопасена конюшня!

 

Не струва никакви пари да имате спретната конюшня. Помитането на коридорите, поставянето на оглавник и въже на вратата на всеки бокс, осигуряването на врата на помещението с фуража и заключването на конюшнята ще ви осигурят по-безопасно работно място за хората и конете.

 

 

Източник: www.horsearticles.net

Превод: д-р Веселина Стойчева

реклама