Здраве и грижа за конете

Добри причини за лошо поведение - Част II

Добри причини за лошо поведение - Част II

6. Структура
Всеки кон, чиято структура е подходяща за дисциплината или стила на езда, който ви интересува, е малко вероятно да се противопоставя или да развие нежелано поведение.

Например, често конете с тесен гръден кош и дълги крака са неуравновесени – проблем, който отдавам на чувството за несигурност, в резултат на недобрия баланс. Конете с дълъг гръб и тънка талия обикновено имат ограничен капацитет за понасяне на тежестта и склонност да бъдат напрегнати. Конете със стръмни рамене и прави надкопитни стави не могат да правят дълги, плавни крачки. Коне с изключително прави или извити (сърповидни) коленни стави могат да имат проблеми при спускане по наклон. Коне с тънък конкавен врат са склонни да бъдат небалансирани и неуравновесени, поради дискомфорт в гърба.

 

7. Хормони
Някои кобили са по-чувствителни към колебанията на еструсния цикъл и поведението им може да бъде повлияно за пет до седем дни всеки месец, когато са разпасани. Понякога действията и реакциите им са сигнал за нещо по-сериозно. Когато кобилата рита или изцвилва при лек натиск почти навсякъде по тялото или, ако постоянно е трудна за контролиране под седло, се обадете на ветеринаря, за да провери за овариална киста, постоянно жълто тяло или друг ендокринен проблем. Десет минути на ден упражнения TTouches през останалата част от месеца, могат да помогнат за намаляване на интензивността на хормоналния дисбаланс и промените в настроението по време на разпасаност.

 

8. Обучение и езда
Тежката или непреклонна ръка и седеж на ездача могат да допринесат за напрежението и болките по тялото на коня, особено в главата, раменете, гърба, слабините и таза. Всяка техника на обучение, използвана прекалено, може да причини стрес от повтарящи се движения. Рискът е най-голям при дисциплини, които наблягат на многократно повтаряне на упражнения и латерални движения, като обездка, рейнинг, кътинг и барел рейсинг. Бъдете нащрек за експлозивно или неотзивчиво поведение, кисело настроение, неравен ход, изпънат врат, свити уши и отекли глезени. За да избегнете тези проблеми, сменяйте учебните часове с разходки в полето, работа от земя и други видове кръстосано обучение.

 

9. Отношение на ездача
Силно вярвам, че отношението на ездача е много по-важно от неговите умения. Дори и най-съвършеният в техническо отношение ездач на света ще ограничи потенциала на коня, ако не признава и не уважава личността му или не е достатъчно гъвкав при работа с него. Милостивият подход, който дава на коня свободата да се чувства удобно и да се изразява, е основата на взаимоотношенията.

 

10. Стрес
Много обичайни дейности са стресиращи за конете, включително раждането, транспортирането, и състезанията, а много психически, емоционални и физически проблеми са пряк резултат от стреса. За да се намали действието му, винаги давайте на коня шанс да се адаптира постепенно към новите условия или обучение, а след това внимателно наблюдавайте реакцията му.

 

Освен това, използвайте упражнения TTouch (прочетете „Упражнения TTouch” в края на статията). Доказано е, че намаляват нивата на стреса при конете по време на обучение и транспорт. Методът може да помогне и за отпускане на коне, които прекарват по-голяма част от времето си в конюшнята. В случаи, при които не може да бъде осигурена компания на коня, упражненията TTouch биха могли да заместят социалния контакт.

 

11. Движение и престой в конюшня
Конете се нуждаят от много движение всеки ден, за да бъдат здрави, в добро състояние и благоразположени. Тези, които прекарват по-голяма част от времето си затворени в конюшнята или в малък двор, могат да станат мързеливи и летаргични или да се превърнат в трудни и експлозивни животни, когато бъдат освободени. В такива случаи е нереалистично да се мисли, че е възможно да скочите на коня и да препуснете в галоп в полето без да му причините скованост и болка.

 

Коне, които прекарват по-голяма част от деня затворени, се повлияват добре от всекидневна активност и упражнения. Освен това, Методът Телингтън предлага алтернатива на кордирането в кръг преди езда или тренировка на коня. Десет минути упражнения TTouch преди езда, могат да отпуснат коня така, както 30 минути кордиране.

 

12. Обстановка
Ако конете имаха конска „Декларация за правата”, щяха да имат безопасно изградени съоръжения и огради, чист постел, прясна и вкусна храна и вода, сянка през лятото, заслон срещу вятър през зимата и защита срещу мухи и други хапещи насекоми. Биха имали, също така, всекидневна разходка и паша, както и контакт с други коне и хора, и внимателно отношение към тях. Всички тези фактори благоприятстват здравето и доброто състояние на коня и намаляват стреса, който може да повлияе неблагоприятно тяхното отношение и изпълнение.

 

Адаптирането към нова среда изисква време. На кон, който е бил преместен в нова конюшня, може да му липсват приятелите, като в същото време се опитва да преодолее стреса от транспорта и свикването с новите коне, миризми, храна и конегледачи. Дори и невидимите микроби в почвата са източник на ново антигенно предизвикателство за имунната му система, която бързо трябва да се адаптира.

 

13. Зрение
Виждала съм коне, които са напрегнати, плашливи и държат високо главите си, защото зрението им или възприятието за дълбочина не са добри. Коне, считани за неохотни и неотзивчиви, се е оказвало, че виждат много малко. Имаше също един топлокръвен кон, който се обръщаше всеки път, когато друг го приближаваше отпред. Ветеринарят може да провери зрението на коня ви.

 

Когато овладеете езика на конете, конят ви няма да е необходимо да „крещи”, за да го чуете. Ще бъдете в състояние да разпознавате по лека промяна в поведението или позата му, че има нещо нередно и ще можете да вземете съответните мерки. Чрез преодоляване на предизвикателствата в поведението и обучението без сила, ще увеличите доверието, съдействието и желанието за учене на коня. Ще изградите увереността на коня, както и своята собствена и ще се повиши радостта ви от контакта с него.

 

Упражнения TTouch
Основното упражнение TTouch (има десетки такива) представлява кръгово движение с пръстите и ръцете по цялото тяло. Неговата цел е да активира клетъчната функция, за да ускори оздравяването или да промени нежелано поведение.

 

За да изпълните TTouch, си представете часовник с диаметър около 2-3 см върху тялото на коня. Поставете леко извитите си пръсти на шест часа и натиснете кожата, като завъртите около циферблата  един път и четвърт. Поставете палеца си на пет до седем сантиметра от показалеца и почувствайте връзката между двата пръста. Когато е възможно, подкрепяйте леко тялото със свободната си ръка, поставяйки я срещу ръката, която се движи в кръг. Поддържайте постоянен ритъм и постоянен натиск, независимо дали е лек или по-силен. Постарайте се да извършвате правилни кръгове.

 

След всяко упражнение TTouch, напосоки се премествайте към друга точка от тялото или изпълнявайте успоредни линии по тялото, извършвайки кръг с леко плъзгане и след това друг. И при двата начина се постига отпускане. Поставянето на свободната ръка в поддържаща позиция и осъществяването на връзка между ръцете, ще запази баланса на коня и ще увеличи ефекта.

 

Кръговете по посока на часовниковата стрелка обикновено са най-ефективни за укрепване и рехабилитиране на тялото и за подобряване на представянето. В някои случаи, обаче, кръговете в посока, обратна на часовниковата стрелка са подходящи за освобождаване на напрежението.

 

 

Автор: Линда Телингтън-Джоунс и Боби Либерман

Източник: www.equisearch.com

Превод: д-р Веселина Стойчева

реклама