Здраве и грижа за конете

Добри причини за лошо поведение - Част I

Добри причини за лошо поведение - Част I

Преди повече от четвърт век започнах да търся по-задълбочено причините за поведението на конете. Използвайки биологични и неврологични принципи, разработих решения, които всеки човек може да използва безопасно и с успех. Системата, наречена Метод Телингтън, е основана на моето откритие, че работата върху тялото на коня освобождава страха, напрежението, дискомфорта и болката, по начин, който променя поведението му, повлиява личността му и подобрява здравето и доброто му състояние като цяло.

 

Методът Телингтън се състои от три компонента. Първият, Телингтън TTouch (познат като TTouch и произнасян като tee-touch) е вид работа върху тялото, състояща се от различни кръгови, разнасящи и плъзгащи движения с ръцете и пръстите. В комбинация с внимателно подбрани упражнения от земя и от седло, Методът Телингтън драстично увеличава капацитета на коня за обучение и сътрудничество, подобрява баланса и координацията на коня и ездача и задълбочава връзката между коня и неговия собственик.

 

Методът Телингтън включва милостив подход към обучението и започва с признанието, че когато конят е:

 

  • - неотзивчив, винаги има причина за това, независимо дали е физическа, психическа или емоционална
  • - прекалено стресиран, той не може да учи
  • - изплашен, той не може да ви слуша
  • - не се чувства комфортно или изпитва болка, не може да отговори на вашите команди
  • - недостатъчно трениран, недохранен или прехранен, той не може да ви сътрудничи.

 

Комуникация и разбирателство


Успешните треньори знаят по интуиция, че конят трябва да иска да работи за вас, за да покаже най-доброто от себе си. Но само, когато това желание е внимателно култивирано, той би показал в работата си повече от механика и послушание. Времето, посветено, за да научите езика на коня си – начинът, по който той комуникира с вас и с другите – ще постави връзката ви на по-високо ниво на доверие и ще засили взаимния прогрес.

 

Когато сте в състояние да тълкувате съобщенията на коня си, ще откриете, че той има безкрайно много начини на поведение и подходи, за да ви каже, че просто не се чувства удобно. Например, рефлексивно подритване, когато го почиствате, може да означава, че има гъдел или го боли, или грижите ви са прекалено енергични или груби. В други случаи поведението може да се дължи на липса на обучение. Когато започнете да разбирате вашия кон, може да забележите, че един епизод на лошо поведение е просто неговият начин да изрази, че го боли врата, гърба или крупата.

 

От целия ми опит с коне разбрах, че проблемното поведение често води до източник, който лесно може да бъде установен и отстранен. Като резултат от това предлагам изложения по-долу списък с чести причини за противопоставяне, лошо представяне и трудно поведение при конете. Помислете за тях, преди да направите погрешно заключение за вашия кон... преди да прибегнете до по-строги методи на обучение... дори и преди да опитате някое от моите упражнения TTouch. Ще бъде по-добре за вас и за кон ви.

 

1. Неподходящ размер на седлото
Неподходящото по размер седло може да бъде източник на болка или причина за безпокойство на коня, тъй като той се чувства ограничен или нестабилен. Поведението, свързано с неподходящ размер на седлото включва раздразнителност, изгърбване, прекалена реакция или липса на реакция към поводите. Освен това, конят може да се има ограничени движения, да задържа дишането си и да демонстрира висока степен на напрежение. Той може да бъде плашлив, да рита със задните крака, да се втурва или да бъде „кисел”.

 

Неподходящото седло може да повлияе върху начина, по който конят се движи. Например, седло, което го стяга, може да възпрепятства движенията от главата до таза, създавайки дискомфорт и принуждавайки го да скъси крачката. Седло, което е прекалено тясно или е поставено много по-напред, отколкото трябва, може да притиска раменете и  холката, ограничавайки движението. Натискът на лъка върху холката може да се усили, ако конят държи главата си високо, с по-ниско поставен гръб е или пък се движи по нанадолнище. Седло, което е без достатъчно широк клирънс на канала, може да притисне холката, причинявайки чувствителност.

 

Прекалено дългото седло, може да удря кръста. Често срещана причина за дискомфорт са седла, при които предната и задната част приляга към коня, а средният им отдел - не.

 

Ездачите също могат да бъдат засегнати от неподходящото по размер седло. Например, седло, което е прекалено голямо, не е стабилно и ездачът винаги има усещането, че се опитва да догони коня.

 

 

2. Копита и подкови
Отказът или невъзможността за свободно движение напред може да се дължи на инат, нежелание или мързел. Причина, обаче, могат да се окажат и разнообразни състояния на копитата, като абсцеси, пукнатини, болезнена петка или пък чувствителна стрелка. Други често срещани проблеми включват хроничен ламинит, небалансирано подрязване и/или подковаване, синдром дълъг пръст/ниска петка, оставяне на подковите прекалено дълго време, контрахирана петка. Опитният подковач може да идентифицира проблема и да помогне за поддържане на копитата на коня в добро състояние.

 

3. Болки по тялото
По мое мнение болките по тялото са често пропускана или погрешно тълкувана причина за отклонения в отношението и поведението. На практика конят може да има болки навсякъде по тялото си, но най-честите точки са гърбът, бедрата, областта на опаса, връзките на врата и раменете, главата, долната и горната част на краката. Скованите или обтегнати мускули – особено тези на задницата и на крайниците – също могат да му причинят болка.

Болката по тялото може да се дължи на единични епизоди от усилена работа, които претоварват системата (остра) или на продължително напрежение без да се обръща достатъчно внимание на почивката и възстановяването (хронична). Може да възникне, когато конят е работил в условия, към които не е привикнал, като дълбок пясък, камениста настилка, неравен или хълмист терен. Други причини са неадекватната подготовка за работа, прекаляване със скоковете, дълги часове под седло, кордиране в малка окръжност, прекалено събиране и продължителни периоди на езда в манежен тръс, при което конят не е достатъчно добре подготвен и не е защитен с достатъчно дебела подложка под седлото.

 

В редица случаи болката по тялото може да бъде разпозната по физическите признаци. Бъдете нащрек за затопляне, подуване и чувствителност, особено по краката и глезените, както и за козина без блясък и загуба на желание за работа.

 

4. Зъби
Проблемите със зъбите, особено при по-млади или по-възрастни коне, могат да бъдат причина за редица проблеми, които често се бъркат с неотзивчивост от страна на коня. Те може да се изразят в подмятане на главата, нежелание за приемане на трензелата, подаване на езика навън, държане на устата отворена, постоянно мърдане, нервност, липса на концентрация.

 

5. Хранене
Коне, които са хранени с изобилна на протеини и добавки диета, но не са тренирани достатъчно, ще бъдат пълни с енергия и трудни за контролиране при езда. Може да се окаже предизвикателство да ги задържите спокойни. Такива коне могат да ритат със задните крака и да мятат главата си. Обратно, коне, които са недохранени, няма да имат достатъчно енергия, за да свършат работата, която се иска от тях. На такива коне им липсва импулс, желание и дух.

 

Доброкачественият фураж е основата на диетата на коня. Ако имате съмнения относно дневната дажба на коня си, се консултирайте със специалист. Недостигът на хранителни вещества може да бъде причина на редица състояния. Например, липсата на витамин E и селен може да доведе до къса, неестествена крачка и дори сковаване. Алергиите към зърното могат да причинят противопоставяне, неконтролируем темперамент и променливо представяне. Изследванията показват, че зърното може да увеличи риска от колики и ламинит при конете.

 

Доказано е, че пулпата от цвекло (с високо съдържание на фибри) и оризовите трици (високо съдържание на мазнини), са по-безопасна алтернатива на базираната на зърно диета. Виждалa съм как много коне стават неуправляеми, когато са хранени със сладка храна и съм наблюдавалa как много проблеми в поведението изчезват, когато хранителната програма бъде коригирана.

 

 

Следва продължение...

 

 

Автор: Линда Телингтън-Джоунс и Боби Либерман

Източник: www.equisearch.com

Превод: д-р Веселина Стойчева

реклама