Здраве и грижа за конете

Възможности на народната медицина

Възможности на народната медицина

Собственикът на добитък не винаги успява да осигури ветеринарни грижи за животните в стопанството и затова понякога му се налага да ги лекува сам. Често това се усложнява поради недостига на лекарства. В този случай помагат подръчните средства на народната медицина – най-вече от растителен произход. Те са били използвани още, когато са били опитомявани дивите животни. По-надолу представяме съветите на полски автор за това как да се лекуват някои заболявания при конете.

 

Заболявания на стомаха и червата. Колики, подуване на корема

Причина за възникване на тези заболявания е поенето на конете със студена вода или тежката работа веднага след хранене, а също така нарушаване на храносмилането, което може да бъде причинено от нередовно хранене, прехранване, употреба от животните на развалени,  ферментирали (например люцерна след дъжд) и на влажни трудносмилаеми култури – зелен ечемик, грах, боб, царевица, прясно сено и влажно зърно, което скоро е било събрано.

 

Заболяването се проявява чрез силни болки в стомаха и гърчове, от което конят става неспокоен, „копае” с предните копита, нервно маха с глава, върти се назад, стене, ляга, влачи се по земята, присяда на задните копита, загубва апетит. В такива случаи конят трябва да се прочисти, да му се разтрие корема със слама, напоена с денатуриран спирт, да се налее в гърлото му алкохол, за да се ускори храносмилането. От средствата на народната медицина се използва отвара от ленено семе или ленено масло, разтвор от медицинска лайка или бял пелин. Отварата от ленено семе действа слабително, разтворът от лайка облекчава болката в стомаха. Те подобряват храносмилането. Разтворът от бял пелин предизвиква у коня разстройство. Трябва да се отбележи, че когато на коня се дават течности от бутилка трябва да се внимава той да не се задави.

 


Липса на апетит
 

Признак е на нарушено храносмилане вследствие храненето на коня с нискокачествени и неферментирали фуражи. При това, за да се предизвика изпразване на червата на коня може да се даде отвара от ленено семе. После се дава разтвор от лайка, мента и жълт кантарион за успокояване на перисталтиката на червата и болките в стомаха. Храносмилането се нормализира бързо, когато животното се храни с не грубо зелено сено.

 

Задържане на урината

Понякога се получава при стомашни спазми. В такива случаи след като се вземат мерки за тяхното успокоение, добър ефект се получава като в отделителните органи на конете се вкара каша от счукани корени от магданоз и кромид лук.

 

Заболявания на кожата

Многобройни дребни фурункули по кожата може да се наблюдават след като изпотеният от работа и прашен кон се окаже под студен дъжд. Засегнатата кожа се промива с отвара от зелен или изсушен блатен розмарин, а след това за облекчаване на дразненето се намазва с мас (масло или разтопена свинска мас).

 

Абсцес (гноен оток)

Мнозина смятат, че причина за подобно кожно заболяване е използването на постел от нарязана слама. Такива подутини може да се появят на шията, главата, крупата. С течение на времето отокът толкова се увеличава, че се пука и от него изтича гной. За лечение се използва чесън. Откритият абсцес се намазва със счукан чесън със сол. Тази смес оказва противовъзпалително и дезинфекциращо действие.

 

Поражения в областта на копитата

Възпаление на стрелката на копитата. Възниква в резултат на продължителна работа на коня, придвижването му без подкови по павиран път и стоенето във влажна конюшня. В резултат на това стрелката загнива.

 

За лечението е нужно да се отреже с копитно ножче изгнилия слой, раната да се промие с денатуриран спирт и да се намаже с катран, за да се дезинфекцира. Препоръчва се върху раната да се сложи чиста кора от бреза, която има дъбилни вещества, и да се завърже болното копито с чиста памучна превръзка. Препоръчва се на коня, който има възпаление на стрелката, да се дава отвара от накиснат ечемик, който има противовъзпалително действие.

 

Силното загниване на задната част на копитата се получава, когато конят дълго време е държан в мръсна и влажна конюшня. При лечението на болното копито то трябва внимателно да се почисти, загнилия слой да се изреже с копитно ножче, да се промие с разтвор от лайка и да се завърже с чиста превръзка.

 

Гниене на копитата след подковаване

Получава се след неправилно подковаване и когато конят се държи във влажна и мръсна конюшня. Ако забележете това, веднага трябва да махнете подковата и да почистите мястото, което е загнило. Раната да се промие с керосин, да се наложи с живовлек и копитото да се превърже.

 

 

Източник: www.horsesclub.ucoz.ru

реклама