Развъждане

Изкуствено осеменяване

Изкуствено осеменяване

Изкуственото осеменяване на кобилите в много случаи е добра опция. То, обаче не е нещо, което не крие рискове и има своите плюсове и минуси! При естественото оплождане на чистокръвните английски коне около 50-60% от кобилите забременяват при първото покриване, а до края на сезона близо 10% от кобилите претърпяват аборт, а бременни остават около 89%. Използването на изкуствено осеменяване с прясна или охладена сперма може да увеличи шанса за забременяване от едно оплождане с 5-10%, ако се спазват необходимите условия. При използване на замразена сперма би могло да се достигне оплождане на 70% от кобилите. За разлика от другите видове животни, обаче, спермата при конете не понася добре размразяването, което прави "охладената" сперма единствен вариант.

 

Кобилите имат редовен фертилен цикъл през развъдния сезон от пролетта до есента.  През зимните месеци овулацията спира по време на късите дни, но това може да бъде променено чрез излагане на кобилите на светлина.

 

Обикновено цикълът е 21 дни, като кобилата приема жребеца в продължение на 4-6 дни, яйцеклетката се отделя от яйчника и до един ден разпасаността приключва. За постигане на максимална плодовитост, кобилата трябва да бъде заплодена след овулация. Ако кобилата не забременее, цикълът ще започне отново.

 

Ето защо времето е от критично значение. Когато разберте, че кобилата ви е разпасана, спермата трябва да бъде взета от жребеца, да бъде охладена, пакетирана и изпратена. Запомнете, че в някои случаи спремата има 48 часа живот. Това означава много малък период от време от вземането на спермата, обработката, пакетирането, изпращането й през страната или в чужбина, за да бъде оплодена кобилата! Достатъчен е късен полет, сурови метеорологични условия, неправилна обработка на спермата и всички разходи и усилия ще отидат на вятъра!

 

Събирането на спермата е първата важна стъпка. Фермите, в които се извършва събирането, трябва да разполагат с необходимото за това оборудване на място.


След като спермата бъде взета от жребеца, трябва бързо да се оцени. Малко количество от спермата се тества за концентрация, движение, наличие на анормални сперматозоиди.

 

Прясната сперма може да бъде използвана до един час от събирането й. Оплождaнето може да настъпи при наличие на 100 милиона живи сперматозоида, а при една еякулация могат да бъдат получени 60-120 пъти повече – следователно от едно събиране на сперма могат да бъдат заплодени много кобили. Ако имате пет или шест кобили за заплождане, обработката на спермата трябва да бъде извършена, докато кобилите се подготвят, възможно най-скоро.

 

Ако спермата не се използва веднага, трябва да бъде центрофугирана и суспендирана, за да се намали количеството на бактериите, което осигурява по-дълготраен живот на сперматозоидите. Чистотата и стерилността са от ключово значение.

 

След като спермата е събрана (или бъде доставена), започва подготовката на кобилата. Кобилата трябва да бъде правилно подготвена и поставена в станок за заплождане, който не й позволява да се движи наоколо. Опашката трябва да бъде бинтована и развързана настрани, а вулвата трябва да бъде почистена с дезинфекционен разтвор или поне с вода и течен сапун. Важно е да се почисти и подсуши цялата област, повъзможност с хартиени кърпи, без да се повтаря два пъти с една кърпа, за да не бъде заразена повторно областта. По този начин зоната се почиства от замърсявания, които биха могли да повлияят на сперматозоидите или да внесат бактерии в матката.

 

Спермата се изтгеля в стерилна спринцовка през стерилна пипета. Във влагалището вниматено се вкарва ръката със стерилна ръкавица, обработена с неспермициден лубрикант, открива се шийката на матката и внимателно се вкарва върха на пипетата в центъра на цервикса, без напрежение, тъй като това може да причини нараяване. Трябва да сте сигурни, че лубрикантът, който използвате не е спермициден. Палецът се поставя на края на пипетата преди тя да се вкара в цервикс. След като края влезе в матката, пръста се постая колкото се може по-далече без съпротивление и се натиска буталото, за да въведете спермата в матката. Внимателно се разкача спринцовката от края и с помощта на 2 куб. см въздух спермата се изтласкава от пипетата в матката, без да въвежда въздух в матката. Когато се отстранява пипетата, на върха й трябва да има малко количество сперма.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Според някои експерти кратката разходка на кобилата увеличава шансовете за зачеване, ако не поради друго, то поне защото пречи на уринирането и изтласкването на спермата навън.

 

 

Плюсове на изкуственото осеменяване

 
• Позволява заплождане без да се транспортира кобилата.
• Увеличава шансовете кобилата да бъде заплодена от по-добър жребец
• Увеличава броя на жребците, сред които може да избирате.
• Увеличава броя на кобилите, които могат да бъдат заплодени от един жребец на ден.
• Намалява броя на случаите, в които жребецът рискува да бъде наранен.
• Повишава плодовитостта на по-старите кобили.

 

При кобилите над 14 години има по-голям риск от развитие на инфекции. При изкуственото осеменяване спермата се вкарва директно в чистата матка, увеличавайки шасовете за зачеване.

 

Ако се използва замразена сперма, максимална плодовитост ще се постигне с млади, незаплождани досега кобили на 3-10 години или кобили, които в момента имат конче. Много експерти вярват, че „бременната матка е здрава матка”, според което почивката е излишна. Разбира се, при кобили, които са имали трудно раждане и при някои кобили с инфекции, трябва първо да се преодолеят тези проблеми, преди да се помисли за заплождане.

 

Кобилите могат да бъдат заплождани без риск от заболяване или нараняване при транспортиране и престой в непозната конюшня.

 

Големият избор на жребци е най-силният фактор в полза на изкуственото осеменяване. Може да имате хубава кобила, а много да ви харесва жребец, който се намира на стотици или хиляди километри, но да не искате да транспортирате кобилата; чрез транспортиране на спермата кобилата може да бъде заплодена с най-добрият жребец за нея. Това увеличава вариантите за заплождане.

 

Жребците могат да заплождат определен брой кобили на ден. При правилно планиране и събиране на сперма от едно събиране могат да бъдат заплодени две или повече кобили. Това може да увеличи дохода за собствениците на жребци, но също така, увеличава и процентът на забременяване на кобилите. Ако конят запложда на всеки 2-3 часа и в същото време има 10 кобили, които са разпасани и готови за заплождане, коя от тях трябва да отпадне? С изкуственото събиране и осеменяване всичките 10 кобили могат да бъдат заплодени, без риск за жребците и за хората.

 

Изкуственото осеменяване, освен това, намалява възможността за разпространение на болести в стадото.

 

Голям плюс за собствениците на жребци е редуцирането на риска от наранявания. Инциденти се случват, дори и ако сте взели най-добрите предпазни мерки. На младите жребци и кобили може да им липсва увереност и координация. Кобилите, които имат жребчета може могат да бъдат по-концентрирани върху предпазването на кончето, отколкото върху заплождането. Жребецът може да бъде ритнат, да падне или или да се подхлъзне и да получи сериозна травма. Трудните кобили увеличават шанса за нараняване, не само за самите себе си и за жребеца, но и за хората, които помагат. Някои зле третирани жребци запахват кобилите прекалено силно и предизвикват кобилата да се бие.

 

Минуси на изкуственото осеменяване

  

Методът е скъп и трудоемък и изисква специално обучение или ветеринарен лекар, който да го извършва. Напомняме ви за времевата рамка, ако използвате услугите на ветеринар! Ако кобилата ви е готова за заплождане, спермата е налице, а ветеринарят има спешен пациент с трудно раждане или колика, или пък болно жребче или ранен кон на пасището, тези спешни случаи ще бъдат по-важни от заплождането на вашата кобила… и поради времевата рамка може да ограничат шансовете за забременяване на кобилата ви.

 

Прозорецът от време, през който може да се извърши изкуствено осеменяване, е много малък. Трябва да сте много точни при определяне времето на овулацията. Не просто да знаете кога кобилата е разпасана, а кога наистина е в овулация. Това означава палпация, за предпочитане с ултразвук. Касае се не за дни, а за часове, като идеалното време за осеменяване е до шест часа след овулация.

 

Тъй като спермата се вкарва директно в матката, можете да вкарате чужд материал, включително и инфекция, в случай, че помещението не е изключително стерилно. Изкуственото осеменяване не трябва да бъде извършвано в прашна конюшня!

 

Има вероятност спермата да бъде объркана. Спермата на всички коне изглежда по един и същ начин, независимо от това дали е на леопардова апалуза или на сиво уелско пони. Очевидно обаче разликата в бъдещото конче ще бъде голяма! При наличие на много жребци във фермата, може да се стигне до грешно етикетиране на тубата или контейнера, което ще рефлектира върху полученото конче.

 

За изкуствено осеменяване е необходимо повече оборудване: изкуствена вагина, пособия за измерване и обработка на спермата, центрофуга, микроскоп, инкубатор, транспортни контейнери и т.н. 

 

Има много възможности нещата да се объркат, но, ако се спазват необходимите детайли изкуственото осеменяване позволява наистина да бъде избран най-добрият жребец, а не просто да се ползва този, който е на най-достъпно разстояние.

 

 

Източник: www.equineai.com

Превод: д-р Веселина Стойчева

 

реклама