Хранене

Нетрадиционни фуражи за конете

Нетрадиционни фуражи за конете

Зърнените култури, за които ще ви разкажа, рядко могат да бъдат срещнати в менюто на нашите животни. Макар че (за голямо съжаление) още не са отишли в миналото времената, когато собствениците на коне, поради една или друга причина, били принудени да заменят традиционните храни (овес, ечемик и т.н.). Появата на пазара на огромно количество разнообразни комбинирани фуражи за конете е още една причина за необходимостта да имаме представа за изброените по-долу зърнени култури. Изборът на един или друг комбиниран фураж зависи от това какви са компонентите, какъв е техният вид и какво е тяхното съотношение.

 

И така, разрешете да ви представя – пшеница, ръж и просо! Тези три култури не могат напълно да заменят традиционния концентриран фураж, но в случай на необходимост могат да разнообразят порциона и частично да заменят традиционните комбинирани фуражи.

 

ПШЕНИЦА

За храненето на животните може да се използват меки сортове пшеница. Обикновено това е фуражна пшеница, която има ниски хлебопекарни свойства. Според общите хранителни свойства пшеницата отстъпва само на царевицата (1,27 кръмни единици), а по съдържание на протеин превъзхожда всички видове зърнени култури (13-15 %). Но заедно с това тя се отличава с много високо съдържание на нишесте (515 г в 1 кг), а също така с високо съдържание на глутен, което значително намалява нейната ценност като фуражна култура за конете.

 

Глутенът в пшеницата е неразтворим във вода, но смесен с голямо количество, той образува маса, подобна на лепило. Образуването на такава маса в стомаха намалява наличието на хранителни вещества и храносмилателни ензими и може да предизвика колики. Високото съдържание на нишесте, също така, може да се отрази негативно на здравето на коня, ако зърната на пшеницата се използват безконтролно.

 

Ако ви се налага да използвате пшеницата за хранене на вашия кон то най-добре е да използвате раздробени или грухани зърна. Може също така да използвате варено или запарено зърно, предварително смесено със сено или рязана слама. Екструдирането и микронизирнето на пшеничните зърна позволява преобразуването на нишестето в достъпна за конете форма, но за съжаление, се отразява отрицателно на усвояването на белтъка. При редовна употребане се препоръчва в порциона да се слага повече от 5 % пшеница от масата на концентрирания фураж. Максималната допустимата дажба пшеница за коня е 4 кг на денонощие.

 

Пшеничното зърно често се включва в състава на комбинираните фуражи за коне. Това се дължи на високата хранителна стойност и на съдържанието на белтъци, а също така и на това, че слагането му в комбинираните фуражи подобрява качеството на смеските (колкото съдържанието на пшеница е по-голямо, толкова по-гъсти и по-силни са смеските), а и цената на фуражната пшеница е по-ниска, отколкото на добрия овес. Има комбиниран фураж, в който съдържанието на пшеница превишава 20 %. В този случай трябва да се внимава с използването на такива комбинирани фуражи и да се вземат предвид възрастта, физическата натовареност и общото състояние на коня.

 

Използването в дажбата на пшеница, както и на царевица, допринася за бързото увеличаване на живото тегло. Това нейно свойство може да се използва за бързото угояване на конете, но при продължително и прекомерно слагане на пшеница в порциона това може да доведе до затлъстяване.

 

РЪЖ

Зърната от ръж рядко се разглеждат като храна за конете, но понякога се използват в комбинираните фуражи. По хранителни свойства и химически състав зърната от ръж са много близо до тези на пшеницата. Те съдържат средно 12-13 % протеин и са богати на минерални вещества.

 

Има няколко причини, които обясняват защо не е популярно използването на зърна от ръж в концентрирания фураж и те трябва да се отчитат, ако все пак сте решили да разнообразите дажбата на вашия кон със зърна или фураж, съдържащ ръж. Първото, което не трябва да се забравя при използването на ръж в дажбата е, че нишестето, което се намира в нея, набухва много в стомаха на животните и може да предизвика стомашно разстройство и колики. Още една причина за ограниченото използване на ръжта – това е гликозид 5-п-алкил-резорцинол, така нареченият „ръжен фактор”, който има противомикробно действие. Под негово въздействие в областта на сляпото разширение на стомаха на коня храната може да ферментира и в резултат зърното да бухне, без да се преработва. Обработката на зърната на пшеницата в процеса на екструзията унищожават „ръжения фактор” и ги правят добра храна за всички видове коне.

 

Ако ви се наложи да използвате зърнато от ръж за хранене на коня, имайте предвид, че трябва постепенно да приучите животното към подобна храна; при използването на цели или раздробени зърна те трябва предварително да бъдат накиснати 12-14 часа, ако неголямо количество ръж бъде добавена към овеса, то тя може да бъде кисната няколко часа преди храненето. Не се препоръчва използването на ръж за хранене на жребци, на кобили, които кърмят и на коне, които са натоварени с лека работа.

 

Максималната дневна дажба в порциона на коня не трябва да надхвърля 4 кг. В екструдиран, експандиран и микронизиран вид ръжта може да заема до 20 % от концентрирания фураж.

 

ПРОСО

Според своя състав и хранителни свойства просото не се отличава особено от овеса. 1 кг просо съдържа 1 к.ед. и 10-12 % протеин. В неголеми количества с него може да се заменя овесът в дажбата на коня.

 

Някои автори смятат просото като необходим компонент от дажбата на жребците-производители в подготовката на размножаването и по време на неговото провеждане. Те са насърчавани да се хранят с 0,5 – 1 кг смлени просени зърна. В дажбата на конете може да се включат до 3-5 кг смлени или запарени просени зърна.

 

  

Източник: www.horseclub.usoz.ru

реклама