Здраве и грижа за конете

Завържете коня безопасно

Завържете коня безопасно

Всички ние приемаме завързването на коня за даденост. Правили сме го хиляди пъти. Сресваме коня, почистваме краката му, оседлаваме го и го водим на състезание, където прекарва с часове, завързан за караваната. Завързваме конете на местата за кръстосано завързване и на хранилките. Завързваме ги за стълбове, парапети, дървета и почти всичко, което смятаме, че е стабилно и здраво. Мятаме въжето около нещо и мислим, че конят ще стои там. А дали ще стои?

 

Отново и отново виждаме коне, завързани по опасен начин, в резултат на което конят попада в беда; понякога се наранява до смърт, друг път наранява други около себе си.

 

По-долу са показани някои прости правила, с които е необходимо да се запознаете, за да предпазите коня си от неприятности.

 

  • Завържете коня на нивото на холката или на нивото на очите. По този начин, ако конят се дръпне, вероятността да се нарани е по-малка. Въжето трябва да се завърже така, че да не пада ниско, за да не може да бъде настъпано, но да не бъде и много високо или късо, за да не се ограничи прекалено главата на коня. За ездовите коне е достатъчна дължина около 60-90 см; за по-дребните породи и понитата въжето трябва да е по-късо.

 

  • Завързвайте към сигурни обекти, например телефонен стълб (без кабели), стена, коневръз, дърво или каравана, която е закачена за превозно средство. Преглеждайте редовно дървените коневръзи за повреди и загниване под повърхността на почвата. Ако обектът е вертикален и гладък и има опасност въжето да се приплъзне надолу, завийте въжето още веднъж около обекта.

 

  • НЕ завързвайте към обекти, които са под нивото на очите или холката на коня, като дънер на земята, дръжка на врата, стол, теглич, или нещо, което не е здраво закрепено, като незакачена каравана, телена ограда, движещи се части от огради или парапети.

 

  • Ако конят трябва да остане завързан на едно място за продължителен период от време, трябва да му бъде осигурена храна и вода и защита срещу неблагоприятни метеорологични условия.

 

  • Ако завържете коня „бързо” и той се паникьоса, ще нарани себе си или други хора и животни около него. Използвайте „бързо развързващ се възел”.

 

Прекарайте края на въжето над обекта. Усучете въжето, така че да се образува примка в долния край. Завийте края на въжето и прекарайте през примката, а след това натиснете към обекта. За по здрав възел направете повече примки, като прекарвате всяка нова примка през предишната. Ако издърпате свободния край, възелът ще се развърже.

Ако имате „Худини кон”, който може да развърже възел, прекарайте края на въжето през последната примка, за да го подсигурите.

 

  • Добре е винаги да разполагате с джобно ножче. При спешни случаи може да го използвате, за да разрежете въжето или оглавника, или пък да разхлабите прекалено стегнат възел.

 

  • При коне, които имат навика да се дърпат назад, прекарайте въжето около обекта и след това направете „бързо развързващ се възел” около въжето, вместо около обекта. По този начин, когато конят пренесе цялата си тежест върху въжето, лесно можете да го прережете и да го освободите.

 

  • Никога не завързвайте коня за юздечката или като използвате поводите или трензелата. Ако конят се подплаши и се дръпне, може сериозно да нарани устата си. Ако искате да завържете кон, който е с юздечка, сложете оглавник върху юздечката и завържете с въже за водене, закачено за оглавника.

 

  • При кръстосано завързване (завързване с две въжета от двете страни на коня) въжетата също трябва да бъдат на нивото на очите и трябва да бъдат достатъчно дълги, така че закопчалките да се срещнат в средата. Използвайте закопчалки за бързо освобождаване в края на въжетата. Веригите са много по-трайни от въжетата, но са много по-опасни, в случай, че конят се подплаши и ги изтръгне от стената.

 

 

Източник: www.horsetalk.co.nz

 

Превод: д-р Веселина Стойчева

реклама