Екип и амуниция

Избор на подходящо седло

Избор на подходящо седло

Покупката на седло е много повече от намиране на добре изглеждащо седло на подходяща цена. Що се отнася до коня, седло, което не пасва добре, може да доведе до нараняване на мускулите на гърба.

 

Намирането на седло, което да е подходящо за вашия кон, изисква малко работа. Въпреки, че производителите на седла произвеждат седла с различни размери на базата (широка, средна и тясна), всеки кон е индивидуален и седло, което е подходящо за коне с подобна ширина на гърба, може да не му пасне. (Базата е рамката от дърво или фибростъкло, на която изградено седлото. От базата се определя дали седлото отговаря на гърба на коня).

 

По тази причина, когато купувате седло, вземете го за пробен период, за да се уверите, че е подходящо за коня ви. По време на пробния период, следвайте стъпките, посочени по-долу, за да определите дали седлото е правилно и се консултирайте с опитен човек, който да ви помогне при определяне размера. Определянето на подходящия размер на седлото може да бъде трудно дори и за най-опитните ездачи.

 

 

Английски седла

 

За да определите дали едно английско седло е подходящо, следвайте стъпките по-долу:

 

1. Поставете седлото на коня без да използвате одеяло или потник.

 

2. Затегнете опаса, така че седлото да е достатъчно стегнато.

 

3. Помолете някой да седне в седлото с крака в стремената.

 

4. Пъхнете ръка под предния лък, близо до холката.

Пръстите ви трябва да пасват добре между коня и седлото. Уверете се, че можете да пъхнете поне три пръста между холката на коня и дъгата под предния лък.

 

 

Подходящо седло

 

 

 

 

 

 

Прекалено тясно седло

 

 

 

 

 

 

Прекалено широко седло

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Накарайте помощник да вдигне предния ляв крак на коня и да го дръпне напред, докато пръстите ви са между лопатката на коня и предния лък.

Уврете се, че седлото не пречи за движението на рамото. Направете същия тест и от дясната страна.

 

6. Застанете зад коня и погледнете през седлото (между долната страна на седлото и гърба на коня).

Ако седлото е с правилен размер, трябва да виждате тунел светлина между тях. Ако не виждате светлина, седлото прилепва прекалено. Трябва, също така,  да се уверите, дали седлото не е прекалено дълго за коня. Панелът на седалката не трябва да минава зад основната част на гърба върху поясния отдел.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Уестърн седла

 

За да се уверите, че уестърн седлото е правилно, следвайте стъпките по-долу:

 

1. Поставете седлото на коня с одеяло, дебело около 2,5 см под него.

 

2. Затегнете колана, така че да прилепне, но да е комфортно.

Когато се опитате да затегнете колана, може да установите, че той е много къс за тялото на коня. Не отказвайте седлото, само, защото колана е прекалено къс. Ако наистина харесвате седлото и то пасва на вашия кон, винаги можете да закупите друг по-дълъг колан. Междувременно вземете назаем подходящ колан, така че да можете да изпробвате седлото.

 

3. Помолете някой ездач да седне в седлото с крака в стремената.

Уверете се, че можете да поставите поне три пръста между дъгата на предния лък и холката на коня.

 

4. Прегледайте ширината на базата или рамката, докато е на гърба на коня и я сравнете с формата на гърба на коня.

При коне с широк гръб и ниска холка, базата трябва да бъде широка. При тесен гръб и висока холка базата не трябва да е много широка. Поставете пръстите си отстрани между седлото и горния край, за да определите ширината на базата. Ако прилепва толкова плътно, че не можете да поставите пръстите си между седлото и горния край на рамото, седлото е прекалено широко за вашият кон. Ако можете да поставите цялата си ръка между седлото и горния край на рамото, седлото е прекалено тясно.

 

 

Прекалено дълго седло

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Източник: www.dummies.com

Превод: д-р Веселина Стойчева

реклама