Здраве и грижа за конете

Гниене на стрелката

Гниене на стрелката

Постепенното умиране на стрелката е естествен процес. При редовно почистване това се възприема за нормално. По-сериозно, обаче, е „класическото гниене на стрелката”. Когато стрелката на копитото се запълни с гнилостни бактерии или с гъбички, тя потъмнява, придобива характерна миризма и омеква. Това се получава в резултат на неправилна хигиена в конюшнята, на лошо почистване на бокса, при често разхождане на коня във вода, както и в резултат на неправилна циркулация на кръвта в областта на копитото.

 

 

Как да го разпознаем?


Болната стрелка потъмнява, омеква, вдлъбва се в копитния венец и има характерна миризма (сн. 1).

 

сн. 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Лечение на заболяването

Лекарят или ковачът трябва да подрежат стрелката. Необходимо е върху стрелката да се нанесе специален крем за стрелки. Ако гниенето е в много напреднал стадий, кремът се слага в тампон от марля, който с помощта на копитна кука се поставя в стрелката, копитото се бинтова и се слага конска обувка. Необхоимо е тампонът да се сменя на 1-2 дни. След 2-3 седмици ще забележите, че е невъзможно да пъхнете тампона дълбоко в стрелката. В този период ковачът трябва да ви посети отново, за да огледа болното копито и да го подреже. След това върху стрелката се нанася крем. Копитата трябва да се почистват всекидневно.

 

Профилактика на заболяването.

Зоохигиенните норми в конюшнята трябва да бъдат съблюдавани строго, а боксът – да се почиства внимателно. Необходимо е, също така, всеки ден редовно да се почистват копитата, включително и след като конят се върне от работа. (на сн. 2 се вижда колко дълбоко е изгнила стрелката).

 

 
сн. 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Профилактиката на заболяването се подпомага от използване на постел от дървени стърготини, както и  движението на коня в сух ограден участък.

 

 

 

 

Източник: www.loshadi.ru

реклама