Здраве и грижа за конете

Десет грешки при грижите за конете през зимата

Десет грешки при грижите за конете през зимата

Зимата дойде, но ако смятате да загърнете коня си в дебела топла попона и да го държите в топлата конюшня през студения сезон, се откажете от това намерение. По-добре е да се въздържате от прекалено изнежване. Не трябва, разбира се, и да го захвърлите навън през зимата и да забравите за него до пролетта.

Погрижете се конят ви да бъде в добро здраве през всички сезони, с помощта на здравия разум и избягвайки следните десет грешки:

 

 

1. Водата се оставя да замръзне.
Ако водата му замръзне, конят няма да може да се хидратира правилно. Снегът и ледът не могат да заместят чистата, незамръзнала питейна вода. Ако конят ви няма достъп до чиста, незамръзнала питейна вода по всяко време, рискът да получи обстипационна колика е значително по-висок. Препоръчително е да инвестирате в покупката на специален отоплител за поилки за коне.

 

 

2. Дневната дажба не се увеличава, когато температурите паднат.
Посъветвайте се с ветеринарен лекар или зооинженер колко храна трябва да получава конят ви през зимните месеци. Когато температурите са по-ниски, конят ви изгаря повече калории, за да запази топлината на тялото си. За някои коне това означава значителна загуба на тегло. Ако конят ви не се налага да пази диета с ограничаване на калориите, е добре да увеличите дажбата на сеното, ако навън е по-студено. Грубият фураж (сено) е отличен източник на калории. Освен това, процесът на смилане на влакнините (сеното като цяло е богато на влакнини) помага на коня да се стопли.

 

 

3. Липса на движение.
Както ние хората, така и конете се нуждаят от движение през цялата година, дори и когато навън е студено! Ако е възможно, продължете да яздите и през зимните месеци. В случай, че метеорологичните условия не го позволяват, изкарвайте коня всеки ден на пасище или в падок; по възможност го кордирайте, за да го поддържате във формата.

 

  

4. Прекалено претоварване на кон, който не е във форма.
Ако яздите само, когато времето е хубаво, най-вероятно не яздите много, в случай, че живеете в район със студена зима. Всичко е наред, ако поддържате коня във форма по друг начин, но, ако той бездейства през по-голяма част от сезона, имайте предвид, че кон, който не е във форма е по-предразположен към мускуло-скелетни травми при сериозно натоварване. Ако програмата ви за езда е спорадична и зависи от метеорологичните условия, се придържайте към по-леки упражнения и не пренатоварвайте коня. Когато конят влезе във форма, постепенно увеличете нивото на тренировките.

 

 

5. Държане на коня в конюшнята.
Конете биха били по-здрави и по-жизнени, ако излизат навън рез зимата, с някои предупреждения: За всички коне трябва да бъде осигурен навес с три стени. Ако гледате коня в бокс, се опитвайте да го оставяте навън през деня и да го прибирате в бокса само за през нощта. Не затваряйте конюшнята! Вместо това, я оставете отворена, за да се осигури достъп на свеж въздух; затворената конюшня води до липса на добра вентилация, което може да се отрази на респираторната система на коня.

 

 

6. Прекалено използване на попони и одеяла.
Когато навън вали, а вие сте вътре и се наслаждавате на топла вечеря пред огъня, няма как да не съжалите коня си. За да намалите вината, може да се изкушите да излезете навън и да го загърнете с още една попона. Спрете се! Да, кон с частично или напълно обръсната козина се нуждае от попона или одеяло през зимата, независимо от това дали се държи навън или на закрито. Кон с естествена зимна козина, обаче, вероятно не се нуждае от попона, ако е в бокса или под навес, получава правилна дажба и е в добро здраве. Прекаленото завиване на коня с одеяла или попони може да доведе до прегряването му, което от своя страна води до дехидратация и редица здравословни проблеми. Ако сте загрижен за комфорта на коня ви през зимата, се консултирайте с ветеринарен лекар.

 

 

7. Липса на грижи за копитата.
Конете, с подкови или без, независимо от това дали се яздят или не, се нуждаят от редовна поддръжка на копитата на всеки шест до осем седмици, може би и по-често, без значение от сезона.

 

 

 

8. Липса на грижи за външния вид.
Дори и ако не яздите през зимата, се грижете редовно за коня си, по възможност всеки ден. Редовните грижи позволяват да прегледате коня си и да забележите евентуални проблеми, свързани със заболяване, наранявания, загуба на тегло, изгубена подкова, напукани копита и др. От вас зависи, като собственик на коня, да се намесите възможно най-бързо, ако забележите нещо нередно.

 

 

9. Оставяне на коня на пасището без да ви е грижа за него.
Има стара каубойска поговорка: „Няма почивка за конника.” Да, почивни дни са и навън е дяволски студено, но трябва да продължите да полагате всекидневните грижи за коня си. Дори и, ако конете ви са на пасището, имате много работа за вършене – поене, хранене, почистване, трениране.

 

 

10. Пренебрегване на собственото здраве.
Повечето от нас са отговорни за конете хора, които поставят здравето на коня пред своето собствено. Запомнете, че ако не сте здрав, няма да сте в състояние да се грижите са коня си. Дори и когато се грижите за коня си през зимата, се опитайте да ви бъде топло, безопасно и да сте в добро здраве, защото има някой, който разчита на вас всеки ден.

 

Източник: www.horsechannel.com 

Автор: Тони МакАлистър

 

Превод: д-р Веселина Стойчева

реклама