Здраве и грижа за конете

Бурзит при коня

Бурзит при коня

При конете често се срещат недостатъци, които представляват отклонение от нормалната форма на развитие на отделни части на тялото. Тези недостатъци могат да бъдат както вродени, така и придобити. Вродените се унаследяват от родителите и не могат да се премахнат, а придобитите възникват в резултата на заболявания и имат патологичен характер, но могат да се лекуват.

 

Един доста често срещан недостатък при спортните и работните коне е бурзита. Той може да засегне както преден крайник, така и заден. Бурзит образуван на предния крайник се нарича желвак (бурзит на олекранона). Той поразява лакътната бурза. Представлява повърхностно възплаение на подкожната лакътна бурза вследствие на травма или неправилно използване. Получава се торбичка, изпълнена със серозна течност, гной или фибрин.Често този вид бурзит преминава в хронична форма - изчезва и след време пак се появява.

 

Бурзит, който се е образувал на задния крайник се нарича пипках (бурзит на калканеуса). Този бурзит поразява скакателната става.Има възпаление на бурзити (подкожната или сухожиланата) в областта на калканеуса. Причните могат да бъдат многообразни, но най-често са хронични и механични въздействия.Външно се наблюдава овална подутина, която затруднява движението.Прогнозата при асептичните бурзити е благоприятна.

 

Бурзитите се лекуват с много търпение, доста продължително време. Ако са по-големи наболяват, но иначе не пречат на коня, но загрозяват екстериора му. Лекуват се като се правят компреси или мястото се маже с  с лекарствени препарати (например Хепаринуидиум, Антифлегмин, Рефреграс и др).Има резултат. Първоначално "топката" се смалява и накрая почти изчезва. Остава съсвсем лек "белег" - разтегната кожа, но тя почти не си личи.

 

Автор: Даниела Каракашева

реклама