Здраве и грижа за конете

Йога с коне? Упражнения за нашето здраве и това на коня.

Йога с коне? Упражнения за нашето здраве и това на коня.

„Конете имат невероятната способност да предават енергия" – това е известно на почти всички хора, които някога са се занимавали с коне. А хората, които искат да усещат повече енергия в себе си, да приемат и да отдават такава- често практикуват йога. Ето как тези два свята се свързват в едно- В йога с коне.

 

Йога с коне е съчетание между изкуството на изпълнение на традиционните йога пози, докато конете също се разтягат и упражняват. Това съчетаване допринася както за разтягането на нашите мускули, така и за тези на коня. Ползите от йога с коне са много. Чрез йога ние можем да се радваме на обичайните предимства, които са вседствие на упражненията, като по-добра координация, по-тонизирани мускули, рекалсация, по-добра циркулация на кръвта и енергията в тялото, по-силен фокус и концентрация, духовно просветление и др. И нещо повече- хората започват да стават по-чувствителни и да усещат по-добре лечебните свойства и енергии, които ни дават тези могъщи същества-конете.

 

Конят, междувременно чрез йогата за двама, също се възползва от това взаимодействие и упражнения: става по-спокоен, по-гъвкав, по-издръжлив. Чрез разтяганията  се подобрят учатъците в тялото на коня, които са обездвижени или сковани.

 

В допълнение към индивидуалните физически ползи за двамата участници, се засилва връзката между човека и коня. Това ниво на доверие помага на връзката ни с конете и може да подобри много ездата ни.

 

 

Йога с коне може да се направи от хора, които имат и които нямат свой собствен кон, важното е да имаме желание да опитаме и да потърсим начин да го направим.

 

Упражненията:

 

Упражненията, които могат да се измислят са ужасно много. Можем да се развиваме от най-началното ниво до това което можем да достигнем. И всички упражнения да направим близо до коня. Това ще е отпускащо за нас и интересно за коня.

 

"Йога с коне подобрява здравето и връзката между човека и животното"

 

Целта на йога с коне е да се изпълнява на участъци, на които могат да включи и тялото на коня. Това ще отнеме време и трябва да имате много търпение, практика и чувствителност от наша страна. Добре е да започваме от по-прости упражнения и да се усъвършенстваме заедно с опита и знанията, които придобива и коня.

 

Много от йога упражненията с коне са изработени от Linda Guanti. Тя равивива това изкуство и води семинари на тази тема- посетете нейния сайт, за да научите повече http://www.yogawithhorses.com/).

 

Ето някои от нейните упражнения:

 

Utthita Trikonasana

Тази йога връзка с коня е един от най-простата и най-подходяща за начинаещи. Тази поза укрепва бедрата, коленете, глезените. Разтягат се прасците, слабините, раменете, гръдния кош и гръбначния стълб; стимулират се коремните органи, облекчава се стреса, подобрява се храносмилането, облекчават се болките в гърба. Докато изпълняваме Триъгълната поза, конят може да се наведе до земята като за поклон или реверанс, това ще подобри гъвкавостта му и ще тонизира мускулите на врата.

 

Anuvittasana

Тази поза укрепва гърба, отваря предната част на тялото, разтяга ръменете, прави гърба по-подвижен.Помага при депресия, умора, болки в гърба. Упражнението укрепва дихателната, сърдечно-съдовата и ендокринната система. Докато се наслаждаваме на позата Anuvittasana конят прави огъване на страни. Тази поза ще му помогне за по-добра гъвкавост в областта на шията и гърба. Добре е огъването да се прави от двете страни за по-добър резултат.

 

 

 

 

 

реклама