Тренинг

7 характеристики за отличен кон за ендюрънс.

7 характеристики за отличен кон за ендюрънс.

Ендюрънсът е колективен спорт. Екипът се състои от кон, ездач, и техния помощен екип. Както и екип от ветвринарни лекари за провеждане на ветеринарния контрол. Предизвикателството пред което са изправени са разстоянието, надморската височина и трудностите на терена, като камъни, кал или пясък, екстремни метероологични условия, ограниченото време, и не на последно място, успешното преминаване през вет контрола на всеки 30 км. Така че..... само най-подготвените коне с вроден талант имат успех.

На вет контролът се проверява нивото на хидратация, както и доброто и бързо възстановяване на пулсовата честота. За новите и развиващите се коне в ендюрънса, това е процес на израстване и отглеждането им  като спортисти. За напредналите коне, това е състезание което изисква  добра физическа подготовка, издръжливост, както и голяма  скорост. Тук няма съдии, които да определят победителя, само часовникът отмерва секундите, и ветеринарният лекар, който с едно кимване определя, дали коня продължава или не.

 

Кое прави един кон страхотен за ендюрънс?

1.  Кон пълен с енергия и желание за движение, но спокоен

 

Кандахар и Луси Диксън в края на дистанцията от 80км.продължаващи да се движат при температура от 43градуса по Целзии.

 

 

Характерът е критерии номер едно. Коня трябва да се радва на това, което прави. Идеалният кон за ендюрънс обича да тича и иска да види какво има зад следващия хълм.  Да обича да се състезава и да побеждава, но все пак да бъде под контрол. Юрващия се в галоп кон никога не побеждава, той ще се изчерпа твърде рано в състезанието. Мързеливият кон никога не печели, вие не можете да го принуждавате да се движи толкова дълго време, и всякакво пришпорване и нагайки са безполезни, и с основание забранени.

На свръх големи дистанции, като 160км., коня се чувства уморен, но въпреки това трябва да е готов да тръгне  отново и отново, когато го поискаме от него. На твърде напрегнатите и сприхави коне стресът може да им дойде в повече, и да откажат да ядат.

Конете за ендюрънс се транспортират на големи разстояния за да се състезават, подложени са на  натоварен трафик, непозната среда, различна вода и храна, и постоянна смяна на температурата. Те трябва да са в състояние да се справят с всичко това, и да продължат да се хранят, да пият вода и да спят, за да могат да поддържат силата си.

 

2.  Добра способност за усвояване на кислород.

 

Мабрук - огромни сърце и бели дробове - с Доналин Хенеси. Победител на Blakeridge 80км за 3h47

 

 

Приоритет номер две са големи артерии и добро изпомпване на кръвта. Колко добре кислородът достига и се усвоява от мускулите, и колко ефективно черният дроб преработва метаболитните отпадъци за детоксикация на организма, ще определи колко дълго конят може да продължи да тича с висока скорост. За това ние се нуждаем от големи ноздри, широки носни пътища, голяма трахея и бели дробове, и добре развит гръден кош. Внимавайте за прекалено изпъкнали глави, те притискат носните пътища. Също така отбягвайте фини лебедови шии с тесни гърла. Аз обичам трахеята да изпълва ръката ми, когато я поставя зад челюста на коня, тя трябва да е свободна и да не е свързана с мускула. Типът глава и шия, които се търсят в изложбения клас, не са най-подходящи за конете за ендюрънс.

Кислородът се пренася от кръвта, така че се нуждаете от силно,мощно сърце, и от големи вени и артерии.

 

Голямото сърце предполага по-бързо възстановяване За размерът на сърцето може да се предполага от сърдечният ритъм, колкото по-ниска пулсова честота, толкова по-голям размер на сърцето.

Тесният гръден кош не може да побере голямо сърце и бели дробове. За размерът на артериите може да съдите по видимите вени, като югуларната, и вените от вътрешната страна на краката.

 

3. Добро приспособяване

 

Способността за приспособяване е  от съществено значение. Приспособимостта на коня, трябва да е достатъчна, за да издржа на стреса от дълготрайни натоварвания. Кон с правилно поставени крака, е много по-вероятно да издържи на голямото натоварване, от кон с едни не толкова добре поставени крака. Въпреки това, много несъвършени коне  правилно тренирани, стават достатъчно добри. Коня трябва да има добри копита, големи плоски колене, и скакателни стави със здрави сухожилия. Тънките крака са нежелателни.

 

Джедай и Лора Сииджер на Fauresmith езда на 201км., 6-ти в Standardweights

 

4.  Добри движения

 

Добрите движения при ендюрънса са свързани с ефективността на движението и травмите.

Бързите движения като на Хакни или на Садлер биха предизвикали твърде много натъртване на копитата и сухожилията, което е нежелателно. Дългото, бавно движение /без да бъде толкова бавно, че да предполага препъване/ ще преодолее трасето с най-малко усилия. Дълъг умерен тръс и лек удобен галоп са много ценни качества.

 

5. Не твърде голям и тежък

 

Нептун, заедно с гост-ездач Джо Кар.

 

Размерът има значение. Има много коне в ендюрънс, поставени в неравностойно положение, тъй като са твърде големи, спрямо не толкова големите коне.

Какво е твърде голям? 16 педи и по-голям е нежелателно.

 

Конят ще бъде твърде тежък за дълги дистанции. От 14.2  до 15.2 е ръст,който аз смятам за идеален. А като за идеално тегло на ездача 14,3 е моят любим размер. Свръх тегло, означава изгаряне на повече калории, и нужда от повече кислород. Когато коня носи ездач, всеки допълнителен килограм върху неговото тегло е недостатък. Загубата на топлина, също е ограничаващ фактор. Дългата езда генерира много топлина в тялото на коня. Прегряването води до метаболитни проблеми, така че ефективното охлаждане ще доведе до по-голяма трудоспособност. На големия кон му трябва повече време за да се охлади, от на по-малкия.Големите, обемисти мускули се охлаждат по-бавно.

 

6.Вид мускулатура 


Скоростта е от значение, ако смятате да победите.

Въпреки, че не е необходимо конят да бъде супер бърз, бързина, може да бъде достигната и на върха на издръжливостта, издръжливостта на коня за ендюрънс се развива през годините.

Видът на мускулите е много важен. Твърде бързото съкращаване на мускулите като на Куотърхорс, ще

оставят коня без сили, с увеличаване на дистанцията. Вие се нуждаете основно от бавно съкращаващи се мускули, които да работят анаеробно.

 

 

7. Правилен подбор

 

Чистокръвения Маузер – нашият най-добре класирал се кон на FEI и Ашли Говер.

 

Кои породи са най-добри? Без пристрастия, човек трябва само да анализира конете, които се състезават в Южна Африка, за да намери отговора. На входящо ниво има по-голямо разнообразие от породи. Но в големия клас, с дълги дистанции, главната част са арабски коне, англо-арабски, с частично арабска кръв, и от време на време някое странно изключение, като Апалуза, Boerperd, Basuto и Thoroughbred.

 

Доминиращото присъствие на  Арабския кон в ендюрънса не е случайно. Тази порода отговаря на критериите, изброени по-горе, по-добре от всяка друга порода коне.

В абските коне има кръвни линии, които са много по- успешни в издръжливостта, от колкото други, но тази тема ще отнеме цял ден!

 

 

Източник: perseveranceendurancehorses.wordpress.com

Автор: Лора Сигерс

Превод: Елица Инджова

реклама