Новини

13.10.2014

Кон на "Литекс" е №1 в Германия

Кон на

Най-бързият жребец на 2 години в Европа е собственост на Гриша Ганчев. Конят Бризанто от фермата "Литекс" с треньор Милчо Минчев спечели купата "Винтерфаворит" в бягането на хиподрума в германския град Кьолн, до което бяха допуснати само деветте най-добри животни в момента.


На дистанцията от 1600 метра младият Бризанто с 22-годишния ездач Мартин Сейдал надбяга категорично 8-те си конкурента и заслужи 85 000 евро от наградния фонд. Авторитетният германски всекидневник "Зюддойче Цайтунг" отбелязва в спортната си рубрика победата на Бризанто и я нарича "изненадваща, но убедителна". Букмейкърите явно не са очаквали толкова силно представяне от този кон, защото са го наредили сред аутсайдерите с котировка 18:1.


Много по-ценна от финансовия бонус е победата, защото тя качва цената на жребеца и реномето на конефермата, която го е създала.


Бризанто е роден в развъдника на "Литекс" в Англия и е трета рожба на кобилата Бризаида, също собственост на Гриша Ганчев. Бащата е известният жребец Дансили от конюшната на емира на Дубай шейх Мохамед бин Рашид ал-Мактум. Министър-председателят и вицепрезидент на ОАЕ сам определя кои кобили ще бъдат избрани за разплод от неговите жребци. "Сродяването" с "Литекс" е било договорено в директна среща между шейха и Гриша Ганчев в Дубай.

 

Източник: www.trud.bg

 

реклама